A hallgatag hívők csodáinak hisz a Vatikán

Vágólapra másolva!
Új szabályozás készül a Vatikánban a hívők csodás látomásainak kivizsgálásáról. Az alapelv, hogy aki nagydobra veri a jelenéseket, csak színlel. A látomásos hívőket pszichológus, a látomást teológus és ördögűző is megvizsgálja majd, hogy biztosak legyenek hitelességében.
Vágólapra másolva!

Hallgatásra kéri a Vatikán azokat a hívőket, akiknek megjelent Szűz Mária vagy Jézus, könnyező, vérző szobrokat, egyéb isteni üzeneteket látnak, esetleg stigmatát (Jézus öt sebének megjelenése) vagy más csodát tapasztalnak, egészen addig, amíg egy pszichológusokból, teológusokból, papokból és ördögűzőkből álló csapat teljesen ki nem vizsgálta a látomást.

Az új szabállyal szeretné kiszűrni a Vatikán a hamis csodákat. XVI. Benedek pápa az inkvizíció szentszéki utódjára, a dogmaügyi kongregációra bízta, hogy készítsen kézikönyvet, amely segíti a püspököket abban, hogy kiszúrják a színlelt csodákat. A könyvet Luis Francesco Ladaria Ferrer spanyol jezsuita érsek álltja majd össze, az 1978-ban készült legutóbbi hasonló kiadvány felfrissített változatának címe Vademecum (Útikalauz - szó szerint: Jöjj velem) lesz - írja a brit Independent.

A Petrus olasz internetes magazin szerint csak akkor hiszik el egy hívőnek, hogy csodát látott, ha hallgat majd róla, és nem csinál nagy hírverést. Ha ezzel ellentétesen cselekszik, úgy veszik, hogy hazudott a csodáról. Azokat, akik hallgattak, hívő vagy nem hívő pszichiáterek vizsgálják majd meg, hogy meggyőződjenek szellemi épségükről, majd teológusok vizsgálják meg a látomás tartalmát, hogy az nem ütközik-e az egyház tanításaival.

Ha hitelesnek bizonyul a csoda, még egy lépés van: egy ördögűző vagy démonológus is kikérdezi a tanút, nehogy véletlenül a sátán bújjon meg az isteninek vélt üzenet mögött. A jelenleg érvényben lévő 1978-as szabályozás szerint egy-egy hívő látomását a helyi püspök vizsgálhatja ki saját magától vagy a hívő kérésére, majd erről jelentést készít a Vatikánnak.