Vonattal ment Obama a beiktatásra

Vágólapra másolva!
Abraham Lincoln történelmi példáját követve vonattal érkezik Philadelphiából Washingtonba Barack Obama megválasztott amerikai elnök a beiktatására. Közben több helyen beszédet mondott, többek között arra biztatva az amerikaiakat, hogy legyenek olyan bátrak a válság elviselésében, mint az ország alapítói voltak.
Vágólapra másolva!

Történelmi hagyományt felelevenítve vonattal indult szombat délelőtt Philadelphiából Washingtonba Barack Obama megválasztott amerikai elnök, akit jövő héten iktatnak be hivatalába a fővárosban. "Itt kezdődött az amerikai utazás, farmerek, ügyvédek, kereskedők és katonák egy csoportja összegyűlt, hogy kinyilvánítsa függetlenségét" - mondta utazása előtt a pennsylvaniai városban Obama arra utalva, hogy ebben a városban mondták ki az Egyesült Államok megszületését, és fogadták el a függetlenségi nyilatkozatot 1776-ban.

Obama ugyanazt az utat teszi meg, amelyet példaképének tekintett elődje, Abraham Lincoln is megtett 1861-ben. A 44. amerikai elnökké választott Obama arról beszélt, hogy a gazdasági válságban is legyenek bátrak és áldozatkészek, akárcsak az ország alapítói voltak. Lesznek "hibás kezdőlépések és visszalépések, reményvesztettség és csalódás", de az emberek nem csüggedhetnek - jelentette ki Philadelphia történelmi pályaudvarán mondott beszédében.

Obama és leendő alelnöke, Joe Biden családjukkal este érkezek Washingtonba. A szombat az Obama-család számára azért is ünnep, mert a leendő first lady, Michelle Obama aznap ünnepli 45. születésnapját.

Az Obama-expressz Philadelphiából - amely Washington előtt az Egyesült Államok fővárosa volt - a Delaware állambeli Wilmingtonba, majd a marylandi Baltimore-ba megy. Obama a baltimore-i háborús emlékműnél várhatóan 100 ezer ember előtt mond beszédet. A vonatutat a legszigorúbb biztonsági intézkedések övezik, Obama utazásának pontos részleteit az utolsó pillanatig titokban tartották.

A beiktatási ünnepségek vasárnap kora délután kezdődnek a washingtoni Lincoln-emlékműnél Obama fellépésével és az azt követő koncertekkel, amelyeken olyan sztárok szerepelnek, mint Bruce Springsteen, a U2, James Taylor, Stevie Wonder és Beyonce. Az eseményen Denzel Washington és Jamie Foxx színész, továbbá Martin Luther King III., az egykori polgárjogi harcos fia felolvasást tart történelmi szövegekből.