A CDU nyerte a politikai nyitányt Németországban

Vágólapra másolva!
Történelmi vereséget szenvedtek a hesseni előre hozott tartományi választásokon a német szociáldemokraták, annak ellenére, hogy egy éve még ők nyertek a nyugati tartományban. A legtöbb szavazatot a konzervatív CDU kapta, így ismét az 1999 óta hatalmon lévő Roland Koch alakíthat kormányt. 2009-ben politikai nagyüzem lesz Németországban, aminek csúcsa a szeptemberi szövetségi parlamenti választás.
Vágólapra másolva!

A jobboldali Kereszténydemokrata Unió (CDU) nyerte az előre hozott tartományi választásokat a németországi Hessenben. A konzervatívok az előzetes eredmények szerint a szavazatok 37,2 százalékát szerezték meg, amivel 46 mandátumhoz juthatnak a tartományi gyűlésben. A CDU legnagyobb riválisai, a szociáldemokrata SPD történelmi mélypontra zuhantak, 23,7 százalékkal mindössze 29 mandátumra számíthatnak.

Jól szerepeltek a kisebb pártok is. A liberális szabad demokraták (FDP) 16,2 százalékot (20 mandátum) szereztek, ami majdnem 7 százalékos javulást jelent az egy évvel ezelőtti eredményhez képest. Szintén jelentősen javítottak a zöldek, 13,7 százalékos eredményük 17 mandátumot érhet. Az előzetes eredmények szerint bekerült a tartományi gyűlésbe a populista Baloldal pártja is, amely 5,4 százalékot szerzett.

Hessenben legutóbb 2008. január 27-én rendeztek tartományi választást, amelyet akkor az SPD nyert meg 36,7 százalékkal. A párt tartományi elnöke, Andrea Ypsilanti hiába próbálkozott egy piros-zöld kisebbségi kormány létrehozásával, november 19-én a tartományi parlament feloszlatta magát. Néhányan még a saját párjából sem álltak Ypsilanti mögé, mivel - korábbi ígéreteivel ellentétben - számított a Baloldal támogatására is. A most vasárnapi vereség után Ypsilanti szinte azonnal bejelentette lemondását.

A CDU győzelme azt jelenti, hogy a konzervatív-liberális koalíció támogatásával ismét Roland Koch alakíthat kormányt. Koch 1999 óta van hatalmon, igaz, az elmúlt egy évben ügyvezető kormányfőként vezette a tartományt. Az új tartományi gyűlés leghamarabb február 5-én alakulhat meg Hessenben.

A hesseni voksolás egy választásokkal zsúfolt politikai évad nyitánya: 2009-ben öt tartományban választják újra a helyi gyűléseket, nyolc tartományban lesznek önkormányzati választások, nyáron szövetségi elnököt és európai parlamenti képviselőket választanak. Politikai szempontból a szeptember 27-i szövetségi parlamenti választás lesz az idei év csúcspontja.