Kivonult az ellenzék a francia nemzetgyűlésből

Vágólapra másolva!
Nyugalomra, mértékletességre és józanságra kérte Francois Fillon francia kormányfő az azonnali kérdések órájáról kivonult szocialista ellenzéket. Az ellenzék két napja bekiabálásokkal, a Marseillaise éneklésével és kivonulással fejezi ki ellenvéleményét a parlamenti munka reformjáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A félig üres nemzetgyűlési ülésteremben "nyugalomra, mértékletességre és józanságra" kérte a francia kormányfő szerdán az azonnali kérdések órájáról kivonult ellenzéket.

Francois Fillon elfogadhatatlannak nevezte, hogy a parlamenti viták rendszeresen "összecsapássá, a munka akadályozásává, sértegetéssé" fajulnak.

Az azonnali kérdések 1974-es bevezetése óta ez volt az első alkalom, hogy egy frakció bojkottálta azt. A szocialisták az ellen tiltakoznak, hogy a parlamenti többség szerintük "erővel kívánja átverni" a nemzetgyűlésen a parlamenti munka reformjáról szóló törvényjavaslatot, és abban korlátozni kívánja az ellenzék jogait.

A szintén ellenzéki kommunisták és a Zöldek a padsorok szélén állva maradva fejezték ki szolidaritásukat a szocialista frakcióval.
Már kedden este incidensre került sor a kormánypárt és az ellenzék között az ülésteremben. A reformról szóló vitát megszakítva a teremben jelenlévő több tucat szocialista képviselő "demokráciát, demokráciát" skandálva az elnöki pulpitus elé vonult, és elénekelte a Marseillaise-t. Miután a kormánypárti elnök, Bernard Accoyer úgy tett, mintha nem hallaná a himnuszt éneklő kórust, és folytatta a vita vezetését, a szocialisták "Accoyer (mondjon le)!" skandálásba fogtak, majd kivonultak az ülésteremből, ahova azóta sem hajlandóak visszatérni.

Már két hónapja feszült a hangulat a nemzetgyűlésben . A kormánypárt úgy véli, hogy az ellenzék hetek óta csak azért nyújt be több ezer módosító indítványt a törvényjavaslatokhoz, hogy így akadályozza a parlament munkáját. A szocialisták viszont azt hangoztatják, hogy Nicolas Sarkozy államfő politizálási stílusával és a szerintük elfogult parlamenti elnökkel szemben az "obstrukció" maradt Franciaországban az ellenzék egyetlen eszköze a tiltakozásra.