Obama befagyasztotta a Fehér Ház dolgozóinak fizetését

Vágólapra másolva!
Első intézkedéseinek egyikeként Barack Obama befagyasztotta a Fehér Ház magas beosztású munkatársainak fizetését. Azt is bejelentette, hogy szigorítani fogja a kormányban dolgozó egykori lobbistákra vonatkozó előírásokat és messzemenően betartatja az információ szabadságára vonatkozó törvényt.
Vágólapra másolva!

Egyik első intézkedésével befagyasztotta a Fehér Ház magas beosztású munkatársainak fizetését Barack Obama, az új amerikai elnök.

Obama szerdán az elnöki stábbal találkozva jelentette be a lépést, amelyet azzal indokolt, hogy a gazdasági válság nyomán az amerikai polgároknak meg kell húzniuk a nadrágszíjat. Egyúttal közölte, hogy szigorítani fogja a kormányban dolgozó egykori lobbistákra vonatkozó előírásokat. "Elnökségem sarokköve az átláthatóság és a jogállamiság lesz" - hangoztatta Obama.

A kedden hivatalba lépett elnök szerdán közölte: a Fehér Ház mintegy száz olyan munkatársának a fizetését fagyasztja be, aki évente 100 ezer dollárnál többet keres. Az érintettek között van többek között a kabinetfőnök, a nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint a sajtófőnök. "Az amerikai családok szorosabbra húzzák a nadrágszíjat, tehát nekünk is így kell tennünk" - fogalmazott első teljes hivatali napján Obama, aki szerint az amerikai nép tisztességes kormányt érdemel.

Megtiltotta, hogy csapatának tagjai bármilyen ügyben érdekkijáró tevékenységet folytassanak, illetve hogy lobbisták bármilyen jellegű ajándékot adjanak adminisztrációja tagjainak. A tilalom két évig azokra a kormányából távozókra is kiterjed, akik megpróbálnák befolyásolni hivatalban maradt korábbi barátaikat, kollégáikat.Obama közölte, ezek a tilalmak minden korábbi kormányéhoz képest szigorúbbak, de betartja vonatkozó kampányígéreteit. Mint mondta, csak a lobbitevékenységre vonatkozó szabályok szigorítása nem elegendő a washingtoni rendszer megújítására, ezért rendel el történelmi tilalmakat adminisztrációjának tagjai számára.

Arról is rendelkezett, hogy az információ szabadságára vonatkozó törvény előírásait következetesen be fogja tartatni kormányában: nem fogja engedélyezni, hogy információkat visszatartsanak különböző kifogásokat keresve. "Régóta túl nagy titkolózás folyt ebben a városban" - mondta.

Obama szerint rendelkezései sajnos nem mennek olyan messzire, amennyire szerette volna, de elegendőek ahhoz, hogy a nyitottság új korszakának kezdetét jelezzék, "egyértelmű szakítást jelentve a szokásos gyakorlattal".