Hillary Clinton is felhívta Mahmúd Abbász palesztin elnököt

Vágólapra másolva!
Hillary Clinton új amerikai külügyminiszter csütörtökön felhívta Mahmúd Abbász palesztin elnököt, és Cipi Livni izraeli külügyminisztert. Az izraeli-palesztin béketárgyalások újrakezdését szorgalmazta.
Vágólapra másolva!

Hillary Clinton új amerikai külügyminiszter csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott telefonbeszélgetést, amelyben megígérte, hogy a közel-keleti tartós békéért munkálkodik - közölte a Palesztin Hatóság. A telefonbeszélgetésre egy nappal azután került sor, hogy Barack Obama elnök is felhívta Abbászt.

Az izraeli külügyminisztérium szerint Clinton izraeli kollégájával, Cipi Livnivel is beszélt telefonon, aki a palesztinokkal folytatott béketárgyalások mielőbbi újrakezdését szorgalmazta.

Clinton szerint támogatni kell Abbászt és a Palesztin Hatóságot, hogy minél előbb elérjék az igazságos és tartós békét - mondta el Nabíl Abu Rudeina, Abbász szóvivője.

"Úgy ítéljük meg, a 24 óra leforgása alatt lebonyolított két telefonhívás arról tanúskodik, hogy az új amerikai kormányzat nem akar időt veszteni, és fontosnak tartja a kérdést" - mondta Abu Rudeina.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője szerint Cipi Livni hangsúlyozta annak szükségességét, hogy mielőbb újrakezdődjenek a béketárgyalások a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatósággal, s hogy a Hamász iszlamista mozgalom - amely ellen Izrael offenzívát folytatott a Gázai övezetben - továbbra se vehessen részt e folyamatban. Livni felajánlotta Izrael részvételét a gázai civil lakosság megsegítését célzó nemzetközi erőfeszítésekben.