Halálos ítélet a melamin miatt Kínában

Vágólapra másolva!
Halálra ítélték Kínában azt a férfit, aki tavaly 600 tonna melaminnal szennyezett fehérjeport készített. Halálra ítélték a por értékesítőjét is. Kínában 300 ezer kisgyerek betegedett meg, és 6 meghalt a melaminnal szennyezett tejpor, bébitápszer miatt.
Vágólapra másolva!

Halálraítélték a melaminnal szennyezet adalékot gyártó férfit csütörtökön Kínában. Csang Jü-csün (Zhang Yujun) mintegy hatszáz tonna, melaminnal szennyezett fehérjeport készített a gyenge minőségű - vizezett - tej feljavítására. A Sicsiacsuangi (Shijiazhuang) bíróság ítélete szerint Csangot a közbiztonság veszélyeztetése miatt ítélték halálra. Keng Csin-ping (Geng Jinping) szintén halálbüntetést kapott, amiért a hamisított fehérjeport eladta a tejipari vállalatoknak. Életfogytig tartó börtönbüntetést kapott Csang Jan-csang (Zhang Yanzhang), aki közbenső értékesítő volt a gyártó és a terjesztő között.

Decemberre hatra emelkedett a szennyezett tápszer miatt elhunyt, és közel 300 ezerre a megbetegedett gyerekek száma Kínában - közölte korábban a kínai egészségügyi minisztérium. A botrány 2008 szeptemberében robbant ki, akkor írt először róla a kínai sajtó, ám utóbb kiderült, hogy az érintett tápszergyártó - a piacvezető Sanlu-csoport - több hónapja igyekezett eltussolni az ügyet.

A melamin műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos vegyszer. A tejporhoz azért adagolták, hogy látszólagosan megemelje a tej fehérjeszintjét és elrejtse, hogy a tejet felvizezték. Ősszel kínai tojásokban is találtak melamint, mert melamintartalmú tápszert kaptak a tyúkok egy nagy tojásüzemben.

A melaminbotrány világszerte komoly aggodalmat keltett, több tucat ország tiltotta meg átmenetileg a kínai tejtermékek importját. A melaminügy Magyarországra is begyűrűzött: melamint tartalmazó cukorkák mellett, a vegyszert tartalmazó mogyorót is találtak Magyarországon.

A Sanlunál történt szennyezés miatt legalább huszonhét ember ellen emeltek vádat Kínában. Azóta bűnösnek találták a Sanlu csoport elnökét, Tian Wenhua asszonyt is. Bár az ítélet még nem világos, a cégvezető várhatóan életfogytiglani börtönre számíthat, sőt, egyes korábbi beszámolók halálbüntetést jósoltak neki. Az elmúlt hetekben további 17 vádlott állt bíróság elé.