Vegasban verték el az adományt a floridai papok

Vágólapra másolva!
Las Vegas-i kéjutazásokra, fényűző otthonokra, házvezetőnőre, éremgyűjteményre szórta el a hívők adományait két floridai katolikus pap. Az ügyészek szerint közel egymillió dollárt tapsoltak el a tiszteletesek 2001 és 2006 között, de az egyház kimutatásai szerint 20 év alatt 8 millió tűnhetett el a zsebükben. Egyikük már elismerte bűnösségét.
Vágólapra másolva!

Legmerészebb álmaikban sem gondoltak arra a floridai St. Vincent Ferrer katolikus templom hívői, mi lesz azokkal a dollárokkal és centekkel, amelyeket a templom adománydobozába dobálnak. Feltehetően úgy vélték, a templom javára fordítja a két megbecsült tiszteletes, ami meg is történt, csak kissé szokatlan módon. A pénz legelőször egy rejtekhelyre került az épület tetőgerendái között, majd egy offshore számlára, ahonnan Las Vegasi kaszinótúrákat, fényűző lakásokat finanszíroztak, sőt egyikük ebből tartotta el házvezetőnőjét is. Csak egy ritka éremgyűjteményre 250 ezer dollárt költöttek el.

John Skehan tiszteletest szerdán hallgatta ki egy floridai bíróság. A 81 éves férfi elismerte bűnösségét többszázezer dollár elsikkasztásában. Az ügyészek szerint az amerikai katolikus egyház legnagyobb sikkasztási ügyéről lehet szó. Skehant és társát, a 66 éves Francis Giunant közel egymillió dollár (220 millió forint) zsebre vágásával vádolják, amelyet 2001 és 2006 között sikkasztottak el. Az ügyészek azonban a törvény szerint az ennél korábbi időszakot nem vizsgálták. Egyházi könyvvizsgálók szerint a papok által 20 év alatt elsikkasztott összeg akár 8 millió dollár (1,75 milliárd forint) is lehet.

Az ügyészek szerint Guinan ebből a pénzből vitte szeretőjét - egy volt templomi könyvtárost - luxusnyaralásokra, töltötte fel hitelkártyáját, és fizette gyerekének taníttatását. A papok üzelmeire egy névtelen telefonáló hívta fel a rendőrség figyelmét. Akkor az egyház már vizsgálta az ügyet. A papok külföldre szöktek, és Guinan szenvedélyes levélben kérte az egyházat, hogy "hívják vissza a kopókat", és saját, illetve Skehan ártatlanságát ecsetelte. Nem hallgattak rá, és amikor hazatértek, őrizetbe vették őket. Skehan 31 év börtönre számíthat, az ítélet márciusban várható.