Gránáttámadás érte a Koszovói Biztonsági Erő kaszárnyáját

Vágólapra másolva!
Gránáttámadás érte csütörtök este azt az épületet, amely az alakuló koszovói haderő központja Pecben. Az épület megrongálódott, de senki nem sérült meg. Egyelőre nem lehet tudni, ki áll a támadás mögött. Szerbia a haderő feloszlatását szorgalmazza.
Vágólapra másolva!

Gránáttámadás érte csütörtök este a Koszovói Biztonsági Erő (KSF) kaszárnyáját a volt szerbiai tartomány nyugati részén - közölte a rendőrség.

A támadásban megrongálódott az újonnan létesült, 2500 fős, a majdani koszovói haderő magjának tekintett alakulat épülete a fővárostól, Pristinától száz kilométernyire nyugatra fekvő Pecben. A robbanás során senki nem sérült meg.

Nem lehet tudni, kik állhatnak a támadás mögött. Szerbia - aki nem ismeri el független államként valamikori déli tartományát, a túlnyomórészt albánok lakta Koszovót - azt mondta, hogy minden lehetséges nemzetközi fórumon követelni fogja, hogy oszlassák föl az új, önálló koszovói biztonsági erőt, amely a szerb külügyminiszter szerint "illegális félkatonai egység". Belgrád szerint csak azért hozták létre, hogy megfélemlítsék a koszovói szerb kisebbséget.

Az albánok között is akadt olyan, akinek fenntartásai voltak az új helyi biztonsági erővel szemben: az alakulat létrejöttével feloszló Koszovói Védelmi Hadtest néhány tucat volt tagja tiltakozott az ellen, hogy nem vették fel őket az új helyi erőbe.

Sulejman Selimi, az egyelőre csak könnyűfegyverzettel ellátott biztonsági erő parancsnoka azt mondta, a biztonsági erő a NATO 15 ezer fős koszovói békefenntartó erejének felügyelete alatt fogja ellátni feladatát. Az új alakulatnak az Egyesült Államok biztosít egyenruhát, és tagjai Németországtól kapott járműveket fognak használni.