Májusig tart ki csak az izlandi kormány

Vágólapra másolva!
Májusra előre hozott választást hirdetett az izlandi kormányfő, akinek távozását hónapok óta követelik a válság miatt elégedetlen tüntetők. Geir Haarde miniszterelnök egyúttal bejelentette, egészségügyi okokból nem indul újra a posztért.
Vágólapra másolva!

Előre hozott választásokat hirdetett májusra Geir Haarde izlandi miniszterelnök. A politikus azt is bejelentette, hogy egészségügyi okokból nem fog ezen elindulni, mivel egy tumort találtak a torkában. Külföldön akarja megműttetni magát - jelentette a BBC.

Haarde eddig ellenállt a távozását követelő kormányellenes tüntetőknek, mondván, hogy az előre hozott választás nem tenne jót a megroggyant gazdaság talpra állítását célzó intézkedéseknek. Izlandon október óta, amikor begyűrűzött a hitelpiaci válság, számtalan alkalommal szerveztek kormányellenes tüntetést. A válság miatt összeomlott a bankrendszer, a nemzeti valuta pedig mélyrepülésbe kezdett.

A tiltakozások az utóbbi napokban egyre erőszakosabbak lettek, szerdán tüntetők megdobálták a miniszterelnököt, amikor az szolgálati kocsiján a kormány épületéhez hajtott.

Izlandon legutóbb 2007-ben volt választás, akkor került kormányra Haarde Függetlenségi Pártja és a Szociáldemokrata Szövetség koalíciója. A legközelebbi választás elvileg 2011-ben lett volna.