18 embert öltek meg amerikai robotrepülők Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Legalább 18 ember halálát okozta két rakétatámadás Pakisztán északnyugati részén. A rakétákat valószínűleg amerikai pilóta nélküli repülőgépek, úgynevezett drónok lőtték ki. Elemzők szerint ilyen fegyvere a térségben csak az amerikai haderőnek és a CIA-nak van.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 18 ember halálát okozta az a két rakétatámadás, amelyeket nagy valószínűséggel amerikai pilóta nélküli repülőgépek, úgynevezett drónok hajtottak végre Pakisztán északnyugati részén pénteken.

Pakisztáni katonai források szerint egy drón előbb egy törzsi területre lőtt ki három rakétát. A lövedékek Észak-Vazirisztán tartományban közvetlenül az afgán határ mentén két épületet találtak el, ahol tíz ember meghalt. Hírszerzési források szerint az áldozatok között legalább öt külföldi katona volt.

Ezt követően a térségben egy másik pilóta nélküli repülőgép is légicsapást hajtott végre, nyolc ember halálát okozva. Egy helyi forrás szerint ennek a támadásnak is vannak külföldi halottjai, ezt a kifejezést általában az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet megölt tagjaira értik.

A térségben állomásozó amerikai haderő parancsnoksága sohasem számol be ilyen jellegű támadásairól, amelyek száma augusztus óta növekszik. Elemzők viszont azt mondják, hogy ilyen típusú fegyverrel a térségben csak az amerikai haderő és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) rendelkezik.

A pakisztáni hatóságok rendszerint élesen bírálják ezeket a támadásokat, mert azok civil áldozatokat is szednek.

A pénteki két támadás volt az első a térségben azóta, hogy kedden beiktatták hivatalába Barack Obamát, az Egyesült Államok új elnökét. Obama már többször hangoztatta, hogy szerinte az afganisztáni tálibok fölötti katonai győzelem elválaszthatatlan attól, hogy a vallási szélsőségesek hátországa és az al-Kaida Pakisztánban létesített támaszpontjai ellen is eredményes harcot vívjon az amerikai haderő.