Több száz bevándorló tört ki egy olasz menekülttáborból

Vágólapra másolva!
Kitört a dél-olaszországi Lampedusa szigetén működő menekülttáborból több száz bevándorló, és a helyi polgármesteri hivatal előtt tüntettek a túlzsúfolt táborban uralkodó körülmények miatt. Azért is elégedetlenek, mert felgyorsították a kitoloncolásukat. Demonstrációjuk után visszatértek a táborba.
Vágólapra másolva!

Több száz illegális bevándorló tört ki szombaton a dél-olaszországi Lampedusa szigetén működő menekülttáborból, tiltakozva őrizetben tartásuk körülményei és a hazatoloncolások tervezett felgyorsítása ellen. A tábor 1300 lakójából mintegy hétszázan kiözönlöttek a túlzsúfolt létesítményből, s a sziget polgármesteri hivatala előtt csatlakozott a helyi lakosok tüntetéséhez. Utóbbiak éppen a Berlusconi-kormány terve ellen tiltakoztak, miszerint újabb befogadó központot létesítenének az Észak-Afrikához közel fekvő, alig 20 négyzetkilométeres szigeten.

A menedékkérők az ellen akartak tiltakozni, hogy Lampedusán péntek óta egy új "személyazonosító és kiutasító központ" működik, amely az eddiginél gyorsabb eljárásban hazatoloncolhatja őket. Azt is sérelmezik, hogy igen rossz körülmények között tartják őket fogva a túlzsúfolt táborban. A líbiai partokról Európába induló, többségükben afrikai illegális bevándorlók pénteken már több mint 1600-an voltak az eredetileg 850 ember befogadására szánt központban, mielőtt 300-at közülük sürgősen átszállítottak más olaszországi körzetekbe.

Tüntetésük után a menekültek mindannyian visszatértek a táborba, megmozdulásuk azonban ráirányította a figyelmet a problémákra. Silvio Berlusconi miniszterelnök ugyanis nemrég kijelentette, hogy Lampedusán nincs semmi probléma. "Az odaérkezőket senki sem korlátozza mozgásukban. Ez egyáltalán nem egy koncentrációs tábor. Bármikor elmehetnek meginni egy sört" - idézte szavait az Ansa olasz hírügynökség. Belügyminisztere, Roberto Maroni szerint a befogadó központban "nem kötelező az ott-tartózkodás", ezért valójában nem is lehet arról beszélni, hogy a táborból kitörtek volna.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet olaszországi vezetője, Antonio Virgillio ezzel szemben azt állítja, hogy egy rendfenntartók által őrzött központról van szó, "ahonnan senki sem mehet ki egy kávét venni." Ezt megerősítette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának olaszországi szóvivője is.

Az olasz belügyi tárca adatai szerint 2008-ban 31 700 illegális bevándorló ért partot Lampedusán, 75 százalékkal több mint az előző évben. A legutóbbi időkig az érkezőket csak néhány napig tartották ott, mielőtt továbbküldték őket más olaszországi központokba, hogy ott döntsenek a sorsukról. A római kormány azonban nem sokkal az elmúlt hetek újabb nagy menekültáradata előtt úgy döntött, hogy a lehető leggyorsabban kiutasít minden érkezőt, aki nem felel meg a menedékkérés kritériumainak.