Az etióp hadsereg kivonult Szomáliából

Vágólapra másolva!
Etiópia tájékoztatási minisztere bejelentette: befejeződött haderejük kivonása Szomáliából. Etiópia 2006 végén avatkozott bele Szomália harcába az iszlamista felkelők ellen.
Vágólapra másolva!

Az etióp hadsereg befejezte kivonulását Szomália valamennyi területéről, miután két éven át segítette a szomáli kormányt az iszlamista felkelők elleni harcában - jelentette be vasárnap Bereket Szimon etióp tájékoztatási miniszter. Etiópia január 2-án közölte, hogy megkezdte csapatainak végleges kivonását a szomszédos országból. Január 15-ére az etióp katonák elhagyták a fővárost, Mogadishut.

Az etióp hadsereg 2006 végén avatkozott be hivatalosan a harcba a szomáli kormány oldalán, és 2007 elején megfutamította az Iszlám Bíróságok Tanácsának erőit, amelyek előtte hónapokon át ellenőrzésük alatt tartották az ország középső és déli részének jelentős területeit.

"Számos szinten segíteni fogunk a mogadishui kormánynak a béke helyreállításában, de ennek nem lesz része a hadseregünk, mint korábban" - közölte a miniszter, de hozzátette, hogy az etióp katonák "éberek maradnak" a közös határon.

Bereket sikeresnek minősítette az etióp küldetést. "A fő feladatot, hogy megszabaduljunk a szélsőségesek fenyegetésétől, gyorsan teljesítettük (...) megteremtettük a lehetőséget Szomália számára, de sajnos az ország politikai erői és a nemzetközi közösség nem éltek vele teljes mértékben" - mondta.

Az 1991 óta polgárháborúban vergődő, szegény országban a politikai helyzet is fordulópontra jutott: új, a mérsékelt iszlamistákkal kibővülő parlament teszi lesz az esküt hétfőn, és új elnököt választ Abdullahi Juszuf Ahmed helyére, aki december 29-én lemondott hivataláról. A parlament tagjai szombaton a szomszédos Dzsibutiban gyűltek össze, hogy megvitassák, hogyan vonják be a mérsékelt iszlamistákat egy új kormányba, amely újabb kísérletet tehet a béketeremtésre Szomáliában.