Gáza: a tűzszünet hosszáról egyezkedik Izrael és a Hamász

Vágólapra másolva!
Tizennyolc hónapos tűzszünetet javasolt a Hamásznak Izrael, a Hamász viszont egyéves tűzszünetet akar. Az EU összehangoltabb segítséget sürget Gázában.
Vágólapra másolva!

Izrael 18 hónapos tűzszünetet javasolt egyiptomi közvetítőkön keresztül a Hamásznak, a Hamász viszont egyéves tűzszünetet akar - mondta vasárnap Ajman Taha, magas rangú Hamász-tisztségviselő.

"A Hamász meghallgatta az izraeli javaslatot, amelyet Ámosz Gilád (a védelmi miniszter főtanácsadója) tett benne egy másfél éves tűzszünet ajánlatával, de a Hamász egy évre szóló ellenjavaslatot tett" - mondta Ajman Taha újságíróknak, miután egyiptomi hírszerzési tisztségviselőkkel tanácskozott Kairóban.

Taha ismét elmondta, hogy a Hamász követeli a blokád teljes feloldását, amelyet Izrael és Egyiptom rótt az elszegényedett és lerombolt Gázai övezetre, valamint az átkelőhelyek megnyitását is.

A humanitárius segélyek eljutásának, a fegyvernyugvás tartósságának, valamint a palesztin fegyvercsempészet megfékezésének fontosságát emelték ki az európai uniós tagországok külügyminiszterei azon a találkozón, amelyet vasárnap este Brüsszelben folytattak palesztin, jordániai, egyiptomi és török kollégájukkal a Gázai övezet helyzetéről.

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón az uniós elnökséget betöltő Csehország külügyminisztere, Karel Schwarzenberg azt mondta, hogy a helyzet javításához szükség van arra, hogy az övezet kiszámítható módon nyitva legyen.

Tárgyalópartnereik egyebek között azt kérték, az unió segítsen a palesztin területen az izraeli hadműveletek miatt szükségessé vált újjáépítésében.

A sajtótájékoztatón Schwarzenbergaz azt mondta, hogy az EU most kiállt az izraeli-palesztin konfliktus kétállamos megoldása mellett, ugyanakkor kijelentette, hogy a Hamász radikális muszlim szervezetnek is lépéseket kell tennie a fegyvernyugvás tartóssá tételének érdekében. Amíg a Hamász védelmébe veszi a terror eszközeit, nem lehet komoly partnernek tekinteni.

Javier Solana, a tagállamok közös kül- és biztonságpolitikai képviselője hétfőn a térségbe utazik.