Aláírta a drogokkal szemben elnéző btk.-t a cseh államfő

Vágólapra másolva!
Václav Klaus államfő is aláírta az új cseh büntető törvénykönyvet, amely ezzel jövőre életbe léphet. Az új törvény többek között sokkal enyhébben bünteti majd a drogfogyasztást, de a fiatalkorúak büntethetőségét 14 évre csökkenti.
Vágólapra másolva!

Aláírta a sokat vitatott új büntető törvénykönyvet Václav Klaus cseh államfő. Az államfő jelezte: személyesen neki is több kifogása és fenntartása van a törvénytárral szemben, például hogy nem húz erőteljesebb határvonalat az erőszakos és a nem erőszakos bűncselekmények között. Klaus szerint a gyűjtemény végleges módosításait feltétlenül előzze meg széles körű szakmai és társadalmi vita.

A törvény, amely 2010-ben lép életbe, több szempontból szigorúbb lesz a jelenleginél, de a drogokkal szemben megengedőbb. Például a saját szükségletre tartott marihuána - legfeljebb húsz füves cigi -, illetve otthon nevelt kannabisz - legfeljebb három tő - nem számít majd bűncselekménynek. Bűncselekmény lesz azonban a doppingolás elősegítése a sportedzők és sportorvosok esetében.

Az új törvényben az eddigi 15-ről 14 évre csökkentik a fiatalkorúak büntethetőségének korhatárát, és az eddigi 25-ről 30 évre emelik a börtönbüntetés maximális időtartamát. Megtiltják az emberi sejtek klónozását is. A börtönbüntetés mellett ugyanakkor alternatív büntetéseket is bevezetnek.