Nagykövetséget nyit Magyarországon Koszovó

Vágólapra másolva!
Koszovói nagykövetség nyílhat hamarosan Magyarországon, a Szerbiától elszakadt köztársaság ugyanis 12 új országgal veszi fel a diplomáciai kapcsolatot a közeljövőben. Az új nagykövetségek sorában a volt jugoszláv tagköztársaságok mellett Kolumbia, Japán, Hollandia és Magyarország is helyet kap.
Vágólapra másolva!

Hamarosan Magyarországon is nagykövetséget nyit Koszovó - jelentette be az ország külügyminisztere kedden. A múlt év februárjában egyoldalú lépéssel függetlenné vált ország tizenkét újabb országgal veszi fel a diplomáciai kapcsolatot, ezek egyike lesz Magyarország.

A volt jugoszláv tagállamok közül Horvátországba, Macedóniába, Montenegróba és Szlovéniába küld nagykövetet a fiatal állam - mondta Skender Hyseni külügyminiszter a pristinai parlament külügyi bizottsága előtt mondott beszédében. Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában tehát egyelőre még nem lesz koszovói külképviselet, ami nem is meglepő, hiszen Szerbia máig nem ismerte el az ország függetlenségét.

A további új diplomáciai képviseleteket Koszovó Bulgáriában, Csehországban, Hollandiában, Japánban, Kolumbiában, Magyarországon, Portugáliában és Svédországban nyitja meg. Hyseni jelezte, hogy már február elején kiírják a pályázatokat a 12 nagyköveti poszt betöltésére.

Koszovó a múlt év szeptemberében nyitotta meg első tíz külképviseletét. Jelenleg Ankarában, Bécsben, Berlinben, Bernben, Brüsszelben, Londonban, Párizsban, Rómában, Tiranában és Washingtonban van nagykövete.

Az ENSZ 192 tagállama közül 54 ismerte el eddig Koszovót. Szerbia azonban elutasítja Koszovó függetlenségét, és továbbra is saját tartományának tekinti a területet. Moszkva erőteljesen támogatja Belgrád álláspontját. A Biztonsági Tanács vétójoggal bíró állandó tagjaként Oroszországnak módjában állna megvétózni Koszovó felvételét a világszervezetbe, ha Pristina pályázna az ENSZ-tagságra.