Volt KGB-s vezetheti az orosz egyházat

Vágólapra másolva!
Kedd este megválasztották az orosz ortodox egyház új vezetőjét. Hárman indultak a tavaly elhunyt II. Alekszij pártiárka posztjáért. Kliment, Kirill és Filaret metropoliták közül Kirill lett a befutó. Állítólag mindhárman a KGB-nek jelentettek.
Vágólapra másolva!

Kirill, szmolenszki és kalinyingrádi metropolitát választották kedden az orosz ortodox egyház új vezetőjének. Több mint 700 pap, szerzetes, és világi küldött gyűlt össze, hogy szavazzon arról, ki legyen az 165 millió hívőt számláló orosz egyház feje. 508-an választották a riválisainál liberálisabb felfogású Kirillt, aki II. Alekszij halála óta ügyvezetőként vezette az ortodoxokat.

A Szovjetunió összeomlása óta nem volt ilyen választás. Kirillen kívül versenyben volt még Kliment borovszki és kalugai metropolita, valamint Filaret minszki és szlucki metropolita (a fehérorosz ortodoxok vezetője).

Kirill lett a 16. pátriárka, a tavaly elhunyt II. Alekszij utóda. Alekszijt 1990-ben a Szovjetunió összeomlásának előestéjén választották egyházfővé, vezetése alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül az egyház, jelentősen nőtt a hívek száma, több ezer templomot építettek vagy újítottak fel. Alekszij hírnevét azonban megtépázták ügynökmúltjával kapcsolatos vádak. Állítólag még kitüntetést is kapott a Drozdov (rigó) fedőnéven számon tartott ortodox vezető.

1992-ben egy emigráns ortodox pap vezetésével lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az egyházat a kommunista időszakban teljesen átszőtte a titkosszolgálat. Nem volt ez alól kivétel az Alekszij posztjára pályázó egyik metropolita sem. A 62 éves Kirill állítólag Mihajlov, Filaret pedig Osztrovszkij néven jelentett a KGB-nek, és - noha az ezt alátámasztó bizonyítékok nem egyértelműek - Kliment is jelentett, Topaz fedőnéven.

Forrás: AFP
Filaret és Kliment

Korábban Filaret és Kirill is az egyház külkapcsolati osztályán dolgozott. Ennek az osztálynak a dolgozóitól - egy Suspanov névre hallgató egykori KGB-ügynök szerint - azt várták el, hogy jelentsenek külföldi és belföldi kapcsolataikról. Felix Korlej, a szabadságjogok érvényesülését figyelő Forum 18 nevű szervezet vezetője szerint a szovjet időkben csak akkor kaphatott valaki magas egyházi rangot, ha beállt KGB-ügynöknek - írja a brit Times.