WHO: Semmi nem vet gátat a zimbabwei kolerának

Vágólapra másolva!
Csaknem háromezer halálos áldozata van már a tavaly augusztus óta pusztító kolerajárványnak Zimbabwéban - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Eddig mintegy 56 ezren betegedtek meg, és a járvány terjedésének még mindig semmi nem vet gátat.
Vágólapra másolva!

A WHO legfrissebb adatai szerint a zimbabwei kolerajárvány halálos áldozatainak száma 2971-re emelkedett, a kolerabetegeké pedig már több mint 56 ezer. Az ezt megelőző, január 23-i adatok még 2773 elhalálozásról és mintegy 48 600 megbetegedésről szóltak.

Fadela Chaib, az ENSZ-szervezet szóvivője elmondta, hogy megítélésük szerint a járvány terjedésének a közeljövőben nem fog gátat vetni semmi, és könnyen valóra válhat a legrosszabb forgatókönyv, amelyet a WHO elméletileg lehetségesnek tartott. "Az ország 12 milliós lakosságának akár a fele megfertőződhet a betegség vírusával" - mondta. Ennek oka, hogy a zimbabwei gazdaság összeomlása után az egészségügyi ellátórendszer sem működik.

A járvány a szomszédos Dél-afrikai Köztársaságra is átterjedt már, ott 2600-an betegedtek meg, közülük 31-en életüket vesztették. A kolera a szennyezett víz útján terjed, és ennek különösen nagy a veszélye a mostani esős évszakban.