Vádiratának rövidítését kéri Karadzic

Vágólapra másolva!
Tovább kurtítaná az ellene készített vádiratot a háborús bűnök vádjával Hágában fogvatartott Radovan Karadzic. Az egykori boszniai szerb vezető szerint "a történelem leghosszabb bűnperére" lehet számítani, ha nem húzzák meg jobban a bűnlajstromot, amelyért őt akarja felelőssé tenni a nemzetközi bíróság.
Vágólapra másolva!

Nemzetközi törvényszéki vádiratának és még el sem kezdődött perének rövidítését kérte Radovan Karadzic egykori boszniai szerb vezető egy a beadványban. A hágai törvényszék előtt álló vádlottnak szerdáig volt lehetősége véleményt nyilvánítani az ellene készített új vádiratról.

Az új vádiratban egyrészt csökkentették az ügyészi érvrendszerben korábban felsorolt tételek mennyiségét, ugyanakkor még egy rendbeli népirtással megtoldották Karadzic bűnlajstromát. A saját védelmét ellátó Karadzic kifejtette, hogy önmagában a vádirat módosítása ellen nincs kifogása, de úgy véli, hogy amennyiben nem rövidítik tovább a dossziét, többéves, komplex perrel kell számolni, "a történelem egyik leghosszabb bűnperével".

Az egykori boszniai szerb vezető szerint a törvényszéknek tanulnia kellene Slobodan Milosevic néhai szerb elnök esetéből. A volt jugoszláviai háborúk mindegyikéért felelőssé tett Milosevic három éve elhunyt hágai börtönében, még mielőtt pere véget ért volna, és igazságot tudtak volna szolgáltatni vele szemben.

Karadzicot az 1992-1995-ös boszniai háború számos szerb atrocitásában tartják felelősnek, beleértve a több mint nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai mészárlást is. Az egykori boszniai szerb vezetőt tavaly nyáron fogták el és szállították Hágába a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi bíróság elé.