Rekordszámú öngyilkosság volt az amerikai hadseregben

Vágólapra másolva!
Soha nem volt még olyan magas az öngyilkosságok aránya az amerikai hadseregben, mint 2008-ban - közölte egy hivatalos jelentésre hivatkozva a CNN. Tavaly legkevesebb 128 katona végzett magával, de lehet, hogy ennél magasabb lesz a végső szám. A hivatalos magyarázat szerint a hadseregben nagy a stressz, és mindenkinek van fegyvere.
Vágólapra másolva!

Rekordot döntött tavaly az öngyilkosságok száma az amerikai hadseregben - derül ki abból a jelentésből, amelyet a CNN ismertetett. 2008-ban az aktív állományú katonák és a nemzeti gárdisták közül 128-an biztosan végeztek önmagukkal, további 15 esetben valószínűsítik az öngyilkosságot, vagyis 20,2 öngyilkosság jutott százezer katonára.

Ez az arány a legmagasabb az elmúlt 28 évben, mióta az amerikai hadsereg számon tartja az öngyilkosságokat. 2007-ben 115 öngyilkosság történt a hadseregben, míg az Egyesült Államok egészében 2005-ben volt a legmagasabb az öngyilkossági ráta, akkor százezerből 19,5 ember vetett véget a saját életének.

A katonai hivatalnokok szerint nehéz összehasonlítani a katonai öngyilkossági arányt a civil társadaloméval, hiszen mások a demográfiai viszonyok és nagyobb a stressz is. Ráadásul a hadseregben mindenki hozzáfér a lőfegyverekhez is. Elismerik ugyanakkor, hogy a harctéri sokk is hozzájárulhat az öngyilkossághoz vezető mentális állapot kialakulásához.