Elsöprő támadással fenyegetik a nigériai olajmezőket

Vágólapra másolva!
Elsöprő támadással, "Obama-hurrikánnal" fenyegette meg a nigériai olajkitermelőket egy helyi lázadócsoport, miután az ország hadserege megtámadta egyik táborukat. Az olajkitermelésből nagyobb részesedést követelő lázadók a hadsereg lépésére válaszul felmondták a tűzszünetet.
Vágólapra másolva!

Felmondta az eddig érvényben lévő tűzszünetet Nigériai lázadók egy csoportja, miután a hadsereg - állításuk szerint - indokolatlanul megtámadta egyik táborukat. A Nigéria déli részén, a világ egyik legnagyobb kőolajtermelő vidékén tevékenykedő lázadók szombattól újabb támadásokkal fenyegetnek.

A Mozgalom a Niger-delta Jogi Egyenlőségéért (MEND) nevű szervezet elsöprő támadást, "Obama-hurrikánt" ígért a nigériai olajipar ellen a hadsereg atrocitásaira adott válaszul. Sagir Musa, a nigériai hadsereg egyik szóvivője előzőleg megerősítette, hogy bevetették a katonaságot, és a lázadókkal vívott harcban megsebesült egy katona.

A Niger-delta a világ nyolcadik legnagyobb olajtermelő körzete, ahonnan naponta 2,1 millió hordó olajat exportálnak. A lázadók 2006 elején kezdték szabotázsakcióikat, hogy nagyobb részesedést csikarjanak ki a térségnek az olajbevételekből. A MEND szabotázskampánya miatt az elmúlt három évben ötödével csökkent az OPEC-tagország Nigéria olajkitermelése.