Guardian: Izlandot gyorsított eljárással felveszik az EU-ba

Vágólapra másolva!
Akár két éven belül is megtörténhet Izland felvétele az Európai Unióba - írta magas rangú brüsszeli és izlandi diplomáciai forrásokat idézve a pénteki Guardian. A cikk szerint az unió ki akarja menteni a kis észak-atlanti országot a pénzügyi összeomlás állapotából.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb baloldali brit napilap, a Guardian értesülései szerint az EU-bizottság már készül az izlandi felvételi kérelem néhány hónapon belül várható benyújtására, amelyet Brüsszelben "igen kedvezően" fogadnak majd. A tárgyalásokat, amelyek általában hosszú évekig tartanak, ezúttal "gyors üzemmódban" lefolytatják, és Izland rekordidő alatt, valószínűleg már 2011-ben az Európai Unió tagja lehet - áll a Guardian cikkében.

A brit lap idézi Ollie Rehn bővítési EU-biztost, aki szerint az EU szívesebben vesz fel egyszerre két országot, mint egyet. Ha Izland hamarosan benyújtja jelentkezését, és a tárgyalások gyorsan haladnak, Horvátország és Izland "párhuzamosan csatlakozhat" az unióhoz - mondta a brüsszeli tisztviselő. Rehn szerint Izland a világ egyik legrégebbi demokráciája, és stratégiai-gazdasági pozíciói előnyt jelentenének az EU-nak.

A Guardian úgy tudja: a bővítési biztos pártoló hozzáállásához hasonló véleményen vannak más vezető brüsszeli diplomaták is, emellett Csehország - a jelenlegi soros EU-elnök -, valamint az elnöki poszton utána következő Svédország is bővítéspárti.

A jelenlegi átmeneti izlandi kormány fő erejét adó szociáldemokraták a minél gyorsabb euróövezeti csatlakozást is el akarják érni. A brit lapnak egy izlandi vezető úgy fogalmazott, hogy a helyi valuta - a korona - "halott... új valutára van szükségünk, és az egyetlen komoly lehetőség az euró".

Az izlandi gazdaság - jóllehet mélyen eladósodott és a tönk szélére került a pénzügyi válság miatt - eltörpül a fő EU-tagországok mellett, így nem valószínű, hogy Izland felvétele destabilizáló tényező lenne az unió számára - írta a pénteki Guardian.