Koalíciót köt Mugabe a zimbabwei ellenzékkel

Vágólapra másolva!
Koalícióra lép Robert Mugabe zimbabwei elnökkel az ország ellenzéke: a véglegesített alku értelmében Morgan Tsvangirai ellenzéki vezető lesz a miniszterelnök, és Mugabe elnök maradhat. A felek majd egy éve viszálykodnak, mert a tavalyi elnökválasztás eredményét Mugabe sokáig eltitkolta, és az ellenzék szerint meghamisította: eredetileg az ellenzék nyert volna, de Mugabe erővel magánál tartotta a hatalmat.
Vágólapra másolva!

Morgan Tsvangirai zimbabwei ellenzéki vezető egységkormányt alakít a jelenlegi elnökkel, Robert Mugabéval - jelentették be az érintettek. A BBC tudósítása szerint az alku keretében Tsvangirai lehet az ország új miniszterelnöke, míg Mugabe továbbra is elnök maradhat. Ezt a fajta megoldást dél-afrikai közvetítők javasolták a szembenálló feleknek.

"A döntésünk egyértelmű: bele fogunk menni ebbe a koalícióba" - idézte az ellenzéki vezetőt az AFP hírügynökség. Tsvangirai szerint a kormánypárt komoly engedményeket tett az együttműködés érdekében, a jelenlegi ellenzék pedig folytatja küzdelmét Zimbabwe demokratizálása érdekében.

A hatalom megosztása a zimbabwei ellenzék és a jelenlegi hatalom között már tavaly szeptemberben is felmerült, akkor azonban csak elkeseredett vitákba fulladt az elképzelés - emlékeztet a BBC. A megoldás ugyanakkor sürgető, mert Zimbabwe a világ eddigi legnagyobb inflációjától szenved, és egy kialakuló élelmezési válság is fenyegeti.

A tudósítások szerint Mugabe elnök támogatói is üdvözölték a döntést: "Ez egy dicsőséges lehetőség a zimbabweiek számára, hogy együtt dolgozva megmutassák a világnak, meg tudják oldani a saját problémáikat" - mondta Paul Mangwana információs miniszter.

Zimbabwében tavaly tavasz óta tart a politikai zűrzavar, az akkor tartott elnökválasztások után ugyanis Mugabe sokáig titokban tartotta a választási eredményt, majd egy második fordulóban magát nyilvánította győztesnek, noha mindenki más egyértelműnek tartotta, hogy az ellenzék nyerte a választást.