Izrael tiszteletet vár a török kormányfőtől

Vágólapra másolva!
Izrael tiszteletére szólította fel vasárnap Recep Tayyip Erdogan török kormányfőt Cipi Livni izraeli külügyminiszter a Simon Peresz izraeli államfővel való davosi szóváltását követően.
Vágólapra másolva!

"Fontos stratégiai kapcsolatunk van Törökországgal, ezért elvárom Törökországtól, hogy tanúsítson tiszteletet Izraellel szemben az utcai tüntetések és a Gázáról közzétett nagyon kemény képek ellenére" - jelentette ki Livni az izraeli közrádióban, aki szerint lehetséges a dolgok rendbetétele a két ország között, amennyiben rendes párbeszéd zajlik, a közös érdekek és a különbözőségek figyelembe vételével. Egyúttal hangsúlyozta: meg kell érteni, hogy a Hamász, akárcsak Irán, problémát jelent a közel-keleti térség valamennyi országa számára.

Az izraeli külügyminiszter sajnálkozását fejezte ki, hogy Törökország "másképpen" foglalt állást, és felrótta Ankarának, hogy 2006 januárjában, nem sokkal a palesztin iszlamista mozgalom választási győzelme után elsőként fogadott Hamász-delegációt.

Törökország a legnagyobb szövetségese Izraelnek a muzulmán világban. A két ország között szorosak a gazdasági kapcsolatok, és 1996-ban jelentős katonai együttműködési megállapodást is aláírtak, ami annak idején kiváltotta az arab országok és Irán haragját.

Erdogan a hét közepén a davosi Világgazdasági Fórumon a közel-keleti helyzetről folyó vita során látványosan kivonult a teremből. Úgy vélekedett: a szervezők nem hagytak neki elegendő időt, hogy válaszoljon Peresz hosszú beszédére, amelyben védelmébe vette Izrael gázai offenzíváját. A török kormányfő, akinek pártja egy iszlamista mozgalomból nőtt ki, előzőleg szinte naponta ítélte el az izraeli támadást.