Hóesés miatt akadozik a londoni közlekedés

Vágólapra másolva!
Két repülőteret és a főváros körüli autópályagyűrűt is le kellett zárni a havazás miatt Angliában. A brit fővárosban hat éve nem esett ekkora hó, de az előrejelzések további havazást jósolnak. Az enyhe időjáráshoz szokott britek az utóbbi másfél évtized legkeményebb telét élik.
Vágólapra másolva!

Hosszú évek óta nem látott havazás okoz egyre nagyobb közlekedési fennakadásokat Nagy-Britannia déli vidékein, köztük Londonban és környékén, ahol már repülőtereket és autópályákat kellett lezárni. Londont hétfő hajnalban egybefüggő, vastag hótakaró borította, és továbbra is sűrűn havazott. Hasonló volt a helyzet a kelet-angliai partok mentén, a délkeleti Kent grófságban, valamint az ország délnyugati részén fekvő Wales tartományban.

Vasárnap este több órára le kellett zárni a brit fővárost kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül kettőt, a Gatwicket és a Cityt a kifutópályák jegesedése miatt. A Gatwicken, a második legnagyobb brit repülőtéren 23 járatot töröltek, és 18 másikat egyéb repülőterekre irányítottak át. Hétfőn hajnalban a London körüli autópályagyűrűt, az M25-öst is több szakaszon le kellett zárni a havazás miatt.

A brit fővárosban legalább hat éve nem esett ekkora hó, az előrejelzések pedig hétfőre további jelentős havazást jósolnak a déli országrész egészében. Nagy-Britannia az utóbbi másfél évtized legkeményebb telét éli: a meteorológia hivatalos kimutatása szerint 1995-96 óta nem volt ilyen hideg a tél az általában enyhébb atlanti klímához szokott országban. Rendszeresek a mínusz 10 fok alatti hőmérsékletek, a déli partok előtt évtizedek óta először több helyen befagyott a tenger. Január végén volt egy átmeneti enyhülés, február azonban ismét erőteljes lehűlést és ezúttal komoly havazást is hozott.