Hivatalba lépett a világ első bevallottan meleg kormányfője Izlandon

Vágólapra másolva!
A szociáldemokrata Johanna Sigurdardottir a világ első olyan kormányfője, aki nyíltan vállalja homoszexualitását. A 66 éves politikusnő vezette átmeneti kormány feladta lesz, hogy talpra állítsa a pénzügyi válság miatt összeomlott izlandi gazdaságot.
Vágólapra másolva!

Johanna Sigurdardottir izlandi miniszterelnök a világ első olyan kormányfője, aki vállalja homoszexuálisát. A 66 éves szociáldemokrata politikus azután alakított vasárnap kormányt, hogy Geir Haarde miniszterelnök hétfőn lemondott a gazdasági válság miatt.

"Nem hiszem, hogy probléma lenne a kormányfő szexuális orientációja, a választóink nagyon liberálisak, az ilyesmi nem zavarja őket" - mondta a BBC-nek Skuli Helgeson, a kormánykoalíciót vezető Szociáldemokrata Szövetség főtitkára.

Bár Sigurdardottir sosem titkolta, hogy leszbikus, mégsem beszél szívesen nyilvánosság előtt a magánéletéről - írja a politikusról a BBC. Sigurdardottir 2002-ben vette feleségül korábbi élettársát, Jonina Ledsdottir izlandi írónőt. Az új kormányfő Izland legnépszerűbb politikusainak egyike, 1978-ba került be először a törványhozásába.

A 320 ezer lakosú sziget gazdasága a hitelválság miatt omlott tavaly őssze, bár 2007-ben még a világ egyik leggazdagabb országa volt Izland. Haarde lemondását kormányellenes tüntetések sorozata előzte meg, a tüntetők a kormányfőt hibáztatták a válság miatt.

A Szociáldemokrata Szövetség és az eddig ellenzéki Baloldal-Zöld Párt által alakított új kormány valószínűleg csak rövid ideig marad hivatalban. Május 9-én előre hozott választásokat rendeznek Izlandon, ráadásul az átmeneti kormányt megalakító koalíció ezt még előre hozná április 25-ére.

Az új kormány közölte: első lépései között szerepel majd az Európai Unióba való belépés lehetőségének megvizsgálása. A kabinetre nagy kihívás vár: a bankrendszer, illetve a pénzügyi rendszer összeomlása után kéne életet lehelnie az izlandi gazdaságba.