Hamis gyógyszer miatt halt meg két ember Kínában

Vágólapra másolva!
A normál dózisú hatóanyag hatszorosát tartalmazzák azok a hamisdiabétesz-gyógyszerek, amelyeket a kínai hatóságok foglaltak le több tartományban. A hamisítás eddig két ember halálát okozta, kilencen kórházi ellátásra szorulnak. A kínai kormány korábban figyelmeztetett, hogy számítani lehet a hasonló esetekre.
Vágólapra másolva!

Több mint 5000 üveg hamis diabétesz-gyógyszert találtak Kína több tartományában. A készítménytől eddig két cukorbeteg meghalt, további kilenc kórházi ellátásra szorul. A hamis gyógyszereket elsőként Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fedezték fel, később a délnyugat-kínai Szecsuan, és a nyugat-kínai Csinghaj tartományban is találtak belőle, ebben a két tartományban még senki sem lett beteg a hamis készítményektől.

A vércukorszint csökkentésére használt hamisított készítményben a glibenklamid nevű hatóanyag a normál dózis hatszorosát tartalmazta. A hatóságok eddig hét terjesztőt tartóztattak le, azt azonban még nem sikerült kideríteni, hogy a gyógyszerek honnan származnak.

A kínai kormány korábban arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági növekedés lassulása miatt számítani lehet a hasonló esetekre, mert a bajba jutott gyógyszergyártók a minőségi előírások átlépésével, és a szabványok figyelmen kívül hagyásával próbálják csökkenteni veszteségeiket.

Egy kínai bíróság a múlt hónapban halálra ítélt két férfit, akik melaminos adalékot gyártottak, és adtak tovább a tejtermelőknek. A ragasztó- és műanyaggyártásban használt vegyi anyagot tartalmazó tejtermékektől Kínában hat csecsemő halt meg, és 296 ezer kisgyermek betegedett meg.