Obama kérésére leállt az utolsó guantánamói per

Vágólapra másolva!
Leállították az utolsó guantánamói különleges eljárást is Barack Obama, a nemrég hatalomba lépett amerikai elnök kérésére. A Cole amerikai hadihajót ért támadás kitervelője elleni vádakat így egy időre visszavonták. Az elnök utasítására ugyanis felülvizsgálják az összes eljárást.
Vágólapra másolva!

Visszavonták a Cole amerikai hadihajót ért támadás kitervelője elleni vádakat, elege téve ezzel Barack Obama amerikai elnök kérésének, miszerint a guantánamói fogolytáborban őrzött rabok ügyében kezdett különleges eljárásokat függesszék fel. Az új elnök eskütételének másnapján utasította a guantánamói katonai ügyészeket, hogy kérvényezzék mind a 21 folyamatban lévő eljárás 120 napra való felfüggesztését.

Miután egyik bírótársa ezt határozottan megtagadta, Susan Crawford bíró az elnöki kérésnek megfelelően felfüggesztette az Abder-Rahim an-Nasiri elleni eljárást, és visszavonta a vádat - írja a BBC. Nasirit azzal vádolták, hogy kitervelte a Cole amerikai hadihajó ellen a jemeni Áden kikötőjében 2000 októberében végrehajtott támadást, amelyben 17 amerikai katona halt meg és 50 megsebesült.

Obama azért rendelte el, hogy egy időre függesszék fel a guantánamói ügyeket, hogy legyen idő áttekinteni és felülvizsgálni a táborban fogvatartottak elleni eljárásokat. Pentagoni tisztviselők szerint azonban a vádak visszavonása még nem jelenti azt, hogy később nem lehet újra vádat emelni Nasiri ellen, akit továbbra is fogva tartanak.

Nasirit 2002-ben fogták el az Egyesült Arab Emírségekben, és 2006-ban szállították át a Kuba szigetén létesített különleges fogolytáborba. Előzőleg azonban a CIA egyik titkos börtönében úgynevezett vízbefojtásos módszerrel vallatták. Tettét bevallotta. Obama beiktatása után nem sokkal megtiltotta azt is, hogy az amerikai katonai hatóságok kegyetlen eszközökkel, vagyis kínzással csikarjanak ki vallomást a gyanúsítottakból.