Vörös riasztást rendeltek el az aszály miatt Kínában

Vágólapra másolva!
Nyolc kínai tartományban mintegy négymillió embert sújt az aszály - írja a BBC. Az egyik érintett tartományban már 105 napja nem esett. Kína riasztást rendelt el, és több mint tízmilliárd forintnak megfelelő összeget különítettek el a károk enyhítésére.
Vágólapra másolva!

A legmagasabb fokozatú, vörös riasztást rendelték el az aszály miatt nyolc kínai tartományban, ahol négymillió embert sújt a vízhiány - írja a BBC. A szárazság Kína téli termésének csaknem a felét veszélyezteti - körülbelül tízmillió hektárnyi búzát és repcemagot. Hu Csin-tao kínai elnök és Ven Csia-pao miniszterelnök átfogó küzdelmet hirdetett az aszály ellen: 400 millió jüant (13,3 milliárd forintot) szánnak a kárenyhítésre. A kínai vezetők döntésüket az államtanács csütörtöki ülésén jelentették be. A tanács szerint a kormány erőfeszítéseinek arra kell irányulnia, hogy stabilizálják a gabonatermelést, növeljék a gazdák bevételeit, és biztosítsák a mezőgazdaság működését.

Kínát minden évben sújtja aszály és árvíz is, de a mostanihoz hasonló súlyosságú helyzet évtizedek óta nem fordult elő. A hivatalos kínai lap, a China Daily szerint az egyik érintett tartományban, Henanban 1951 óta nem volt ilyen hosszan tartó szárazság. Henanban 105 egymást követő napon nem esett az eső. A kínai hatóságok szerint az aszály folytatódni fog, mert a meteorológusok a következő tíz napra sem jósolnak esőt a fenyegetett területeken.

Kína mezőgazdasága még mai is jórészt az esőtől függ, mivel a legtöbb termelő közösségnek gyenge az öntözési rendszere. A BBC kínai elemzője, Sirong Csen szerint a szárazság tetézte a problémákat vidéken, ahol többmillió munkás vesztette el az állását a globális gazdasági válság miatt. Ha alig lesz mit aratni nyáron, még szorultabb helyzetbe kerülnek a gazdák. A kormány pedig attól tart: emiatt sikertelenek lesznek a fogyasztás ösztönzésére irányuló kíséretek, a szociális biztonság helyreállítása pedig még nehezebb lesz - mondta az elemző.