Hadihajó kíséri Kenyába a tankszállító ukrán teherhajót

Vágólapra másolva!
Egy amerikai hadihajó kíséretében a kenyai partok felé tart az az ukrán teherhajó, amelyet szerdán 4 és fél hónap fogság után elengedtek a szomáliai kalózok. A hajó többek között T-72-es harckocsikat szállít, a kalózok 3,2 millió dollár váltságdíjat kaptak érte.
Vágólapra másolva!

Amerikai hadihajó kíséri a szomáliai kalózok fogságából kiszabadult, tankokat szállító ukrán teherhajót biztonságos kikötőbe. A hajóért a kalózok 3,2 millió dolláros váltságdíjat kaptak szerdán, majd maguktól elengedték.

A Faina névre keresztelt teherhajó tulajdonosa a Szovfraht című teherhajózási szakfolyóirat internetes oldalán szombaton arról számolt be, hogy a tankszállítmány jelenleg a kenyai Mombasa kikötője felé halad. A tájékoztatás szerint a hajó péntek esti indulása előtt tüzetes szemlén esett át.

A Fainát az amerikai haditengerészet egyik tengeri vontatóhajójáról üzemanyaggal töltötték fel. A fogságból kiszabadult legénység orvosi vizsgálaton esett át, állapotuk kielégítő. Mindannyian közölték, hogy készek folytatni útjukat - írta a tulajdonos.

A hajóra ötnapi élelmet szállítottak. Az ukrán teherhajó éjfél előtt a Mason amerikai romboló fedezete mellett elindult, fedélzetén az amerikai haditengerészet különleges egységének nyolc katonája tartózkodik.

Négy és fél hónap fogság

A Fainát szeptember 25-én foglalták el szomáliai kalózok. Az ukrán tulajdonban lévő, belizei zászló alatt közlekedő teherhajó rakománya fegyverekből, köztük 30 darab T-72-es harckocsiból állt. A szállítmányt a papírok szerint Kenyának szánták, de meg nem erősített hírek szerint a szudáni válságövezetbe kerültek volna.

A Fainán 21 főnyi legénység tartózkodott, 17 ukrán, 3 orosz és 1 lett állampolgár. Az orosz kapitány néhány nappal a hajó elfoglalása után meghalt.

Szomáliai kalózok tavaly rekordszámú, negyvenkét hajót kerítettek hatalmukba az Adeni-öböl és az Indiai-óceán hajózási útvonalain. Közülük az ukrán teherhajó elfoglalása kapta a legnagyobb nemzetközi figyelmet. Főként azért, mert vita kerekedett abból, hogy Kenyába vagy Szudán akarták-e szállítani a fegyvereket.