Legalább 23 tüntetőt lőttek agyon Madagaszkáron

Vágólapra másolva!
Madagaszkáron legalább 23 ember meghalt, 167 pedig megsebesült, amikor szombaton az ország fővárosában a tüntetők közé lőtt a rendőrség. Az áldozatok számáról eltérő adatok jelentek meg. Vasárnap nyugodt volt a helyzet az országban.
Vágólapra másolva!

Madagaszkáron legalább 23 ember meghalt, 167 pedig megsebesült, amikor szombaton az ország fővárosában, Antananarivóban a tüntetők közé lőtt a rendőrség. Az áldozatok számáról eltérő adatok jelentek meg.

A helyi rendőrség 23 halottról számolt be. A Reuters hírügynökségnek a rendőrség egy név nélkül nyilatkozó munkatársa azt mondta, 25 haltak meg szombaton. A rendőrségi illetékes szerint növekedhet az áldozatok száma, mivel ezek az adatok a legnagyobb kórháztól származnak. Az AFP hírügynökség pedig a helyi médiára hivatkozva 30 áldozatról tud - írja a BBC.

A rendőrség egy kormányellenes tüntetésen használt éles lőszert a demonstrálók ellen. A megmozdulást Marc Ravalomanana elnök politikai ellenfele, Andry Rajoelina szervezte. Rajoelina a héten kilátásba helyezte, hogy átmeneti kormányt hoz létre, ha az államfő szombatig nem távozik a posztjáról.

A mintegy húszezer tüntető Antananarivo egyik főterén gyűlt össze, és közel egy órán át farkasszemet nézett a rohamrendőrséggel. Rajoelina végül felszólította híveit, hogy menjenek az államfő hivatalához, és iktassák be az ország ideiglenes miniszterelnökét, akit ő nevezett ki. A tömeg áttörte a rendőrség első sorfalát, de a második már közéjük lőtt.

A sortűz után az elnök televíziós beszédében felszólította a fegyveres erőket és a népet a nyugalom és a rend helyreállítására. Az éjszakai kijárási tilalmat egy héttel meghosszabbították. Vasárnap nyugodt volt a helyzet Antananarivóban.

Madagaszkáron január vége óta véres tüntetések és zavargások vannak. Az ellenzék a közpénzek elpocsékolásával és a demokrácia aláásásával vádolja a kormányzatot.