Kigyulladt egy 40 emeletes szálloda Pekingben

Vágólapra másolva!
Kigyulladt és teljesen kiégett egy 40 emeletes szálloda Peking központjában. A tüzet szabálytalanul használt tűzijátékok okozták, az oltás során egy tűzoltó meghalt. A Kínai Központi Televízió (CCTV) épületkomplexumához tartozó luxushotelben nem voltak vendégek, a hivatalos megnyitót csak év közepére tervezték.
Vágólapra másolva!

Lángokban áll a Kínai Központi Televízió (CCTV) pekingi épületkomplexumának egyik szárnya, a 40 emeletes, 159 méter magas Mandarin Oriental szálloda. A tűz helyi idő szerint este 9-kor lobbant fel, majd rövid idő alatt szinte az egész épület lángba borult. A lángokat mintegy 600 tűzoltónak éjfél körül sikerült megfékeznie, a felsőbb emeleteket azonban csak a hajnali órákra sikerült eloltani.

Egy tűzoltó meghalt, további hat társa megsérült. A harminc éves Csang Csien jung az oltás közben szenvedett füstmérgezést, a kórházba szállítás után kedd hajnalban halt meg, a kisebb sérülésekkel kezelt hat tűzoltó és egy építőmunkás az orvosok szerint már nincs életveszélyben.

A vizsgálatok szerint beigazolódott a korábbi gyanú, amely szerint a lángokat a holdújévi ünnepsorozat zárónapján gyújtott tűzijáték okozta. Luo Jüan, a pekingi tűzoltóság szóvivője szerint a CCTV munkatársai egy pirotechnikai vállalatot bíztak meg a székház és a hotel közötti nyílt területen indítandó nagyszabású tűzijáték elkészítésére.

A tűzijátékot négy videokamera is rögzítette, a felvételeken a rakéták fellövése is látható - hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette, hogy ezek a pirotechnikai készítmények az utcán megvásárolható rakétáknál sokkal erősebbek és veszélyesebbek, ezért ezek használata csak a városi kormányzat engedélyével lehetséges. "Az ingatlan tulajdonosai figyelmen kívül hagyták a tűzoltóság, valamint a rendőrség figyelmeztetését, miszerint az ilyen tűzijátékokat városon belül tilos használni" - mondta Luo.

Forrás: EPA

A környékről mintegy ezer embert kellett evakuálni, a hatóságok lezártak több utat és leállították az egyik metróvonalat. A szállodát az olimpiai játékok idején már használták, azóta üresen állt, a hivatalos megnyitót csak 2009 közepére tervezték. Ennek ellenére szemtanúk azt mondták, fényt láttak néhány ablakban, közvetlenül a tűz fellobbanása előtt.

"Úgy tűnik, az egész épület kiégett" - mondta Jaime FlorCruz, a CNN pekingi irodájának vezetője. Az amerikai hírtelevízió arra emlékeztet, hogy a Rem Koolhaas holland építész által tervezett modern épületkomplexum, amelyhez a 241 szobás luxusszálló is tartozik, a megújuló, modernizálódó Peking egyik jelképe. Építését 2004-ben kezdték meg, és ezzel párhuzamosan átszervezték a pekingi belváros teljes közlekedését.