Egy év után Valentin-napi virágokat exportálhatott Gáza

Vágólapra másolva!
Egy év után először exportálhatott újra a Gázai övezet. A 25 ezer szegfűt az európai piacra szánják, és a Valentin-napi kereslet kielégítését szolgálja.
Vágólapra másolva!

Izrael lazított a gázai övezetet sújtó blokádon, és 25 ezer tő szegfűt engedett át a Kerem Salom-i határátkelőn - közölte az AP hírügynökség. A szállítmányt Európába küldik a közelgő Valentin-napra.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Peter Lerner az AP-nek azt mondta, Izrael a holland kormány és a gázai termesztők kérésére nyitotta meg a határt a szegfűexport előtt. A virágszállítmány a Gázai övezet első kiviteli cikke egy év után. Lerner szerint ez a lépés nem jelent változást a Gázával kapcsolatos izraeli politikában.

Izrael a Hamász gázai hatalomra kerülése, 2007 júniusa óta blokád alatt tartja az övezetet, bár az exportot egy ideig engedte. Gázában sok farmer él virágtermesztésből, közel 162 hektáron termelnek, bár a Ma'an palesztin hírügynökség szerint a virágültetvények is jelentős károkat szenvedtek a decemberben indított izraeli hadműveletekben.