Kabullal közösen dolgozza át afgán politikáját az USA

Vágólapra másolva!
Hamarosan afgán küldöttség utazik az USA-ba, ahol ők is közreműködnek az USA új térségbeli politikájának kialakításában. Ezt Richard Holbrooke amerikai különmegbízott és Hamid Karzai jelentette be együtt Kabulban. Az új amerikai kormány egyik legfontosabb külpolitikai programja, hogy felülvizsgálja az eddigi afganisztáni politikát, és rendezze a térség helyzetét.
Vágólapra másolva!

Az afgánokat is bevonják az USA afganisztáni politikájának kidolgozásába - jelentette be Richard Holbrooke amerikai különmegbízott és Hamid Karzai afgán elnök közös sajtótájékoztatón Kabulban. Afganisztánból egy egész csoportot hívnak az Egyesült Államokba, hogy közreműködjenek az amerikai politika kialakításában. Az afgán elnök közölte, nagyon hálás ezért. Holbrooke azt mondta, reméli, hogy minden hónapban legalább egy vezető amerikai tisztviselő Afganisztánba látogat majd, hogy "megoldásokat találjon közös erőfeszítéseink javítására".

Az USA az utóbbi időben meglehetősen sokat kritizálta Karzait, ám a BBC kabuli tudósítója szerint úgy tűnt, mind Holbrooke, mind az afgán elnök palástolta az egyet nem értést. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter például kinevezésekor, bizottsági meghallgatásán "narkóállamnak" nevezte Afganisztánt, amelynek kormányát "korlátozott képességek és széles körű korrupció" jellemzi.

Az USA jelentős csapaterősítéseket tervez Afganisztánban, de azt is fontolgatják, hogy sokkal keményebben lépnek fel a kormány legfelsőbb köréig elérő korrupcióval és a drogtermesztéssel szemben.

Holbrooke, akit a problémás közép-ázsiai térség helyzetének rendezésére nevezett ki Barack Obama amerikai elnök Afganisztán előtt Pakisztánban járt, de eddig csak rövid nyilatkozatokat tett útjával kapcsolatban. Korábban azt mondta, azzal a céllal utazott a térségbe, hogy "figyeljen és tanuljon". Útja előtt azt is mondta, hogy Afganisztán sokkal keményebb lesz mint Irak, és még soha nem látott "akkora felfordulást, mint amit örököltünk".

Pakisztáni tárgyalásai során a BBC szerint biztosította az ország vezetését, hogy az USA elkötelezett a pénzügyi támogatásukban, de figyelmeztette őket, hogy erőteljesebben lépjenek fel az afgán-pakisztáni határvidéken menedékre lelt szélsőséges fegyveresekkel szemben. Holbrooke hamarosan Indiába is ellátogat.