Újra szavaznak Hugo Chávez örökkévalóságáról

Vágólapra másolva!
Vasárnap szavaznak Venezuelában arról, hogy akárhányszor újraindulhasson a posztjáért Hugo Chávez elnök. Chávez 2007-ben már megpróbálta keresztülvinni ezt a javaslatot, ám akkor elbukott. Most minden kormányzónak is megadná ugyanezt a jogot, így nagyobb esélye van a sikerre.
Vágólapra másolva!

Hugo Chávez elnök korlátlan újraválaszthatóságáról szavaznak vasárnap Venezuelában. Ha az igenek nyernek a népszavazáson, akkor Chávez újraindulhat az elnöki posztért jelenlegi mandátumának 2012-es lejárta után is. Az elnök egyszer már megpróbálta megszavaztatni az erről szóló, alkotmánymódosítást, ám a 2007-ben megtartott referendumon elbukott a kezdeményezés.

Ezúttal azonban már nem csak az elnök, hanem a helyi kormányzók újraválaszthatóságát is lehetővé tenné a módosítás. A BBC szerint ez Chávez malmára hajthatja a vizet, mivel a kormányzók közül is sokan támogatják. Az ellenzék azonban kitart amellett, hogy ha már egyszer elutasították a kezdeményezést, akkor nem szabadna újra népszavazást tartani róla.

Chávez februárban ünnepelhette hatalomra kerülésének 10. évfordulóját, de többre vágyik. "Tíz év semmi... Hátfőn arra ébredek majd, hogy 2013-nál messzebbre nézek, és ez még több erőt ad ahhoz, amit csinálunk" - mondta szombaton. Chávez szerint szüksége van további évekre a venezuelai szocialista forradalom jövője érdekében.