Kasztráltatná az erőszaktevőket egy olasz miniszter

Vágólapra másolva!
Kasztrálással büntetné a szexuális bűncselekményeket egy miniszter Olaszországban, ahol ismét fellángolt a közbiztonságról szóló vita. Az utóbbi napokban megint több román bevándorló követett el nemi erőszakot olasz városokban.
Vágólapra másolva!

A szexuális bűncselekmények elkövetőinek kasztrálását javasolta Roberto Calderoli, a törvényalkotás egyszerűsítéséért felelős olasz miniszter hétfői nyilatkozatában. A radikális javaslatot az váltotta ki, hogy az elmúlt hét végén, néhány órán belül három fiatal lányt erőszakoltak meg és bántalmaztak három különböző városban, Milánóban, Bolognában és Rómában. Az elkövetők állítólag mindhárom esetben illegális bevándorlók voltak.

A jobboldali pártok a bűnelkövető bevándorlók azonnali kitoloncolását és a szexuális bűncselekmények büntetésének szigorítását követelik. A kormány sürgősségi eljárásban készül egy rendeletre arról, hogy nemi erőszak elkövetőit ne lehessen házi őrizetben tartani, csak börtönben vagy fogdában lehessen elhelyezni.

Közben az olasz fővárosban a napokban szélsőjobboldaliak "bosszulták" meg egy 15 éves lány megerőszakolását. Az áldozat barátjával sétált egy parkban, amikor a feltételezés szerint két román állampolgár rájuk támadt és megerőszakolta a lányt. A nyilvánosságot sokkoló eset után az egyik római elővárosban húszfős szélsőjobboldali banda rátámadt egy kebabétteremre, amelyben több román bevándorló is tartózkodott.

Magas rangú egyházi személyiségek óva intettek a román bevándorlók kriminalizálásától. "Nem szabad tovább szítani a félelmet és növelni az aggodalmakat" - mondta Gianromano Gnesotto, az olasz püspöki konferencia bevándorlási kérdésekért felelős irodájának igazgatója.

Roberto Maroni belügyminiszter ugyanakkor kijelentette: még mindig túl sok a bevándorlók által lakott illegális telep Rómában, s azt mondta, le fogják bontani az összes ilyen barakkot.

A román kormány az elmúlt hetekben rasszizmussal vádolt több olasz kormánytagot. Cristian Diaconescu külügyminiszer az idegengyűlöletet szító, "nagyon agresszív és provokatív retorika" alkalmazását vetette a szemükre.