17 ezer fős erősítést küld Afganisztánba Obama

Vágólapra másolva!
17 ezer katonát küld Afganisztánba Barack Obama amerikai elnök - közölte a Fehér Ház. Ez az első alkalom, hogy az új elnök a fegyveres erők főparancsnokaként jelentős erőt - egy szárazföldi dandárt és egy tengerészgyalogos expedíciós csapattestet - küld harctérre.
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnök felhatalmazást adott arra, hogy a védelmi minisztérium 17 ezer fős csapaterősítést küldjön Afganisztánba - közölte kedden a washingtoni Fehér Ház. Obama egy szárazföldi dandárt és egy tengerészgyalogos expedíciós csapattestet küld a közép-ázsiai országba hat hónapon belül. Először 8 ezer tengerészgyalogost, majd egy 9 ezer fős szárazföldi egységet telepítenek.

Az afganisztáni csapaterősítésről szóló kormányzati közleményben Obama a romló afganisztáni helyzet stabilizálásával magyarázta a döntést. Az ország korábban nem részesült Washington részéről a stratégiai figyelemben és irányításban, nem kapta meg a szükséges forrásokat, pedig az afganisztáni és pakisztáni helyzet sürgős figyelmet és gyors cselekvést követel - közölte.

Ez az első alkalom, hogy az új amerikai elnök a fegyveres erők főparancsnokaként jelentős számú amerikai katona harctérre küldéséről döntött. Ez a lépés már az új amerikai Afganisztán-politika része. Az új erőket - amelyeket az afganisztáni amerikai és NATO-alakulatok parancsnoka, David McKiernan tábornok kért - várhatóan az ország déli részébe vezénylik, ahol feltámadóban vannak a lázadó tálib erők. McKiernan összesen 30 ezer fős erősítést igényel a tálib fegyveresek megfékezésére és afgán polgári lakosság védelmére.

Az új amerikai kormány az elkövetkező hónapokban várhatóan 60 ezer főre növeli a jelenlegi 38 ezerről az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok létszámát.

Csütörtökön esedékes első külföldi, kanadai útja előtt Obama a CBC kanadai hírügynökségnek azt mondta, Washington az eddigieknél átfogóbb, a diplomáciára jobban támaszkodó megközelítésre fog törekedni Afganisztánnal kapcsolatban. "Tökéletesen meg vagyok győződve arról, hogy kizárólag katonai eszközökkel nem oldható meg Afganisztán, a tálibok és a szélsőséges eszmék terjedésének problémája."