Vágólapra másolva!
Bizalomerősítő intézkedések meghozataláról adott ki közös nyilatkozatot a szudáni kormány és a legjelentősebb darfúri lázadó csoport kedden. Megállapodtak, hogy beszüntetik a menekülttáborok támadását, és két héten belül béketárgyalásokat kezdenek.
Vágólapra másolva!

Sikeres tárgyalások után megbékülési szándéknyilatkozatot írnak alá a szudáni kormány és a legnagyobb darfúri ellenálló szervezet képviselői kedden - jelentette be hétfőn este a közvetítést vállaló katari miniszterelnök. A khartúmi kormány és az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) által Katarban aláírt nyilatkozatban bizalomerősítő intézkedéseket vállaltak a felek. Például, hogy beszüntetik a menekülttáborok elleni támadásokat, és hogy két héten belül megkezdik a teljes körű béketárgyalásokat.

A két fél tárgyalóküldöttsége tovább folytatja az egyeztetéseket. A BBC szerint a lépéssel a szudáni kormány azt jelzi, hogy enged az egyre erősebb, a térség számára békét követelő nemzetközi nyomásnak.

Számos más lázadó csoport ugyanakkor nem hajlandó szóba állni a szudáni kormánnyal. A BBC afrikai szerkesztője szerint sokkal többet kell tenni azért, hogy megteremtsék a békét a térségben. Ráadásul minden megállapodásra árnyékot vet a Nemzetközi Törvényszék Omár al-Basír ellen kiadott elfogatási parancsa.

A nyugat-szudáni Darfúr térségében 2003 óta folyik fegyveres felkelés a JEM vezetésével a kormányerők és az általuk felfegyverzett arab milíciák ellen. Az ENSZ szerint már 300 ezer ember vesztette életét, 2,7 milliónak pedig el kellett menekülnie otthonából.