Elkezdődött a vörös khmerek pere

Vágólapra másolva!
Elkezdődött az első vörös khmer vezető pere Kambodzsában, mintegy harminc évvel a kétmillió halálos áldozattal járó khmer terror után. Elsőként az egykori legnagyobb kínzóközpont volt vezetőjét vonják felelősségre. Sokan attól tartanak, a megöregedett vádlottak meghalnak, mielőtt elítélhetnék őket.
Vágólapra másolva!

Történelmi jelentőségű per kezdődött kedden a kambodzsai népirtás ügyében ítélkező phnompeni törvényszéken: a testület megkezdte az első egykori vörös khmer vezető büntetőperét, három évtizeddel a csaknem kétmillió ember halálát követelő véres események után.

Az ENSZ közreműködésével létrehozott bíróság elé állt Kaing Guek Eav - más néven Duch -, aki az 1975-1979 közötti, Pol Pot nevével fémjelzett vörös khmer rezsim idején a legnagyobb kínzóközpont, az S-21 börtön igazgatója volt. A hatvanhat éves egykori börtönigazgatót háborús és emberiség elleni bűnökkel vádolják. A börtönben a becslések szerint mintegy 16 ezer embert - köztük nőket és gyerekeket - tartottak fogva, akik közül feltehetően mindössze 14-en élték túl a bántalmazásokat.

Duch szenvtelenül hallgatta végig az ítélkező bíró beszédét, bár ügyvédje szerint előző nap megbánást tanúsított. "Azt kérte az áldozatoktól, hogy bocsássanak meg" - mondta Francois Roux francia ügyvéd, miután felkereste védencét a fogdában.

A bíróság épülete előtt a khmer-uralom több száz áldozata várakozott arra, hogy bejusson az ülésterembe, de a per egyelőre csak eljárásjogi kérdésekkel foglalkozik. Az érdemi szakasz, a tanúk meghallgatása legkorábban március második felében kezdődik, és szeptemberben várható az ítélet.

Duchot legfeljebb életfogytiglani szabadságvesztésre ítélheti a törvényszék. Rajta kívül négy másik - inkább politikai feladatot ellátó - egykori vörös khmer vezetőt helyeztek vád alá: Khieu Samphan volt államfőt, Nuon Cheát, a rendszer főideológusát, Ieng Sary volt külügyminisztert és feleségét, Ieng Thirith egykori szociális minisztert. Ez utóbbi négy vezető életkora 76 és 83 év között van, valamennyiüket őrizetben tartják, de büntetőperüket még nem tűzték ki.

A népirtással foglalkozó, kambodzsai és nemzetközi bírákból álló törvényszék 2006-ban jött létre, három évvel azután, hogy a Hun Sen - maga is egykori vörös khmer parancsnok - vezette kambodzsai kormány egy évtizedes halogatás végre megállapodott róla a világszervezettel. Egyes megfigyelők úgy vélik, hogy Hun Sen a kambodzsai bíráknak adott utasítások révén befolyásolja a törvényszék mozgásterét. Sok kambodzsai viszont attól tart, hogy az élemedett korú vádlottak elhunynak, mielőtt igazságot szolgáltathatnának a népirtás áldozatainak.

A Kína által támogatott, szélsőséges maoista vörös khmerek, miután elűzték a vietnami háborút támogató, Amerika-barát Lon Nol-kormányzatot, "forradalmi" ideológia nevében terrorrendszert vezettek be. A lakosság egynegyede esett a népirtás áldozatául, 1,7 millió embert gyilkoltak meg, gyakorlatilag kiirtották az értelmiséget, elnéptelenítették a városokat és a lakosság nagy részével kényszermunkát végeztettek. A Pol Pot vezette diktatúrának a vietnami hadsereg vetett véget 1979. január 7-én.