Felgyújtották barakkjaikat egy olasz menekülttábor lakói

Vágólapra másolva!
Illegális bevándorlók gyújtogattak Olaszország egyik legnagyobb menekülttáborában Lampedusa szigetén. Az idén átszervezett táborban a befogadóképességéhez képest túl sok embert őriznek, akik nem először tiltakoznak a rossz körülmények miatt.
Vágólapra másolva!

Felgyújtották az olasz Lampedusa szigetén található menekülttábor egy részét az ott őrzött illegális bevándorlók szerdán. Előzőleg többen megpróbáltak megszökni a táborból - sikertelenül. Összesen 14 embert kezelnek füstmérgezéssel, de nincs súlyos sérültje az esetnek. A rendőrség szerint a zavargók között túlnyomórészt tunéziai menekültek voltak.

A lázadozók megdobálták a lecsendesítésükre odaküldött rendőröket, majd felgyújtották az egyik barakkot. A lángok tíz méter magasra csaptak fel. A rendőrök végül könnygázzal fékezték meg őket - jelentette az International Herald Tribune.

Nem ez volt az első ilyen eset a sokak által kritizált táborban, amelyet Silvio Berlusconi kormánya szervezett át idén. A múlt hónapban ezer menekült tört ki a létesítményből, és vonult a helyi polgármesteri hivatalba, hogy tiltakozzon a körülmények miatt, amelyek az ENSZ szerint is aggodalomra adnak okot.

A táborban azokat a menekülteket helyezik el, akik hajón érkeznek Afrika partjairól Olaszországba. Eddig csak átmenetileg voltak itt, egy rövid idő után továbbvitték őket más olaszországi menekülttáborokba, ám idén a kormány megváltoztatta ezt a rendszert. A tábort átnevezték, most Azonosító és Kiutasító Központnak hívják, és addig tartják itt az embereket, amíg eldől, hogy menekültstátuszt kapnak, vagy más jogalapon telepedhetnek le, vagy elutasítják kérelmüket és kiutasítják őket. Az illegális bevándorlók menekültkérelmeinek körülbelül felét utasítják el.