Új utakat keres a NATO Afganisztán felé

Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált, hogy az amerikai hadseregnek el kell hagynia az eddig bérelt kirgizisztáni légitámaszpontot. Az állítólag Moszkva által kikényszerített döntés nehéz helyzetbe hozza az Afganisztánban harcoló NATO-erőket, amelyek most Tádzsikisztánon és Üzbegisztánon keresztül próbálnak utánpótlást eljuttatni a közép-ázsiai országba.
Vágólapra másolva!

Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök aláírta pénteken az Egyesült Államok által használt Manasz légitámaszpont bérleti szerződésének felmondását, amelyet csütörtökön szavazott meg a parlament. A hivatalos értesítés után az amerikai hadseregnek hat hónapon belül kell távozniuk a bázisról, amelynek eddig jelentős szerepe volt az Afganisztánban harcoló erők ellátásában.

Bakijev azután jelentette be a támaszpont bezárásának szándékát, hogy Oroszország több mint kétmilliárd dollárnyi segélyt, illetve hitelt ígért a hónap elején Kirgizisztánnak. A kormányzó Ak-Dzsol párt által uralt parlamentben fölényesen érvényesült az elnöki akarat: a javaslat 78 támogató szavazatot kapott egy ellenében. Az ellenzék vádolja az elnököt, hogy kiárusítja az országot Moszkvának. A két kormány azonban tagadja, hogy az orosz segélynek közel lenne a döntéshez.

A Manasz az utolsóként megmaradt amerikai légi támaszpont a közép-ázsiai térségben. Elvesztése problémát jelenthet Barack Obama amerikai elnök tervének megvalósításában, hogy további csapatokat küld Afganisztánba a tálibok elleni harcra. Alternatív útvonalat jelenthet a szomszédos Tádzsikisztán és Üzbegisztán, amely már bele is egyezett, hogy a NATO nem katonai jellegű szárazföldi és vasúti szállítmányai áthaladjanak a területén.

Mark Harnitchek ellentengernagy, a szállítási parancsnokság főtisztje pénteken a tádzsik televízióban azt közölte: "Tádzsikisztán lehetővé tette, hogy (a NATO) használja vasútvonalait és közútjait az Afganisztánba történő nem katonai áruk szállítása céljából." A NATO heti 50-200 konténert szállíthat Üzbegisztánba, majd tovább tovább Tádzsikisztánba. "Tádzsikisztán nagyon lényeges, mert ez az ország fekszik legközelebb (afganisztáni) támaszpontjainkhoz" - mondta Harnitchek.