Amnesztiát hirdetett a mianmari junta

Vágólapra másolva!
Több mint hatezer foglyot engednek ki szombattól a mianmari börtönökből. Erről az országot irányító katonai junta adott ki közleményt. A lépés célja a vezetés szerint, hogy megteremtsék a jövőre meghirdetett választások előfeltételeit. Azt ugyanakkor nem tudni, hogy hány politikai foglyot engednek el.
Vágólapra másolva!

Amnesztiát adott a mianmari katonai junta több mint hatezer fogolynak. Azt nem tudni, hogy vannak-e közöttük politikai foglyok és hogy hányan. Az sem világos, hogy az évek óta házi őrizetben lévő Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki vezetőre, a Nemzeti Liga a Demokráciáért párt vezetőjére is vonatkozik-e az amnesztia.

A kormány szerint szombattól kezdődően 6313 embert engednek ki a mianmari börtönökből "humanitárius megfontolások alapján". A közlemény csak megfogalmazásával utal arra, hogy, lehetnek politikai foglyok a szabadulók között: az amnesztia célja, hogy "megteremtse a jövő évre meghirdetett szabad és tisztességes választások előfeltételeit".

Thomas Ojea Quintana, az ENSZ emberi jogi jelentéstevője a napokban látogatott a délkelet-ázsiai országba, ahol sürgette a politikai foglyok szabadon bocsátását, akiknek számát 2100-ra becsülik. A 2007-es békés ranguni tüntetések vérbe fojtása óta az ENSZ különös nyomatékkal követeli a katonai juntától az ország demokratizálását, eddig eredménytelenül.