Tamil légitámadás érte a Sri Lanka-i fővárost

Vágólapra másolva!
Tamil lázadók intéztek légitámadást a Sri Lanka-i főváros ellen két könnyű repülőgéppel. Mindkét gépet lelőtte a légvédelem. Az egyik az adóhivatal épületére esett, ahol egy ember meghalt, 40-en megsérültek. A támadást annak ellenére követték el, hogy hadsereg azt állította, felszámolta a lázadók légierejét.
Vágólapra másolva!

Két repülőgép intézett támadást Sri Lanka fővárosa, Colombo ellen. A lázadó Tamil Tigrisek repülőgépeit lelőtték, az egyiket a város nemzetközi repülőtere közelében, a másik az adóhivatal épületére esett, ahol egy ember meghalt, 40-en megsebesültek. Az épület kigyulladt.

A BBC szerint a várost helyi idő szerint este fél tíz körül elsötétítették, csak a keresőfényeket, és a légvédelmi ágyúk jelzőlövedékeit lehetett tátni. Egy ott tartózkodó brit azt mesélte a BBC-nek, hogy a fények kihunyta után 20-25 percig tartott a lövöldözés. Az adóhatóság épületére esett gép feltehetően a légvédelmi parancsnokságot próbálta támadni.

Egy másik szemtanú azt mondta, látott egy alacsonyan szálló repülőt, majd egy nagy robbanást hallott. Mások légelhárító géppuskák lövéseit és egy robbanást hallottak. A hadsereg szerint akkor rendeltékl el a riadót, amikor a légvédelem egy tamil repülőgépet azonosított a várostól észak-keletre. Riasztották a vadászgépeket is, hogy támadják meg a behatolót.

Egy tamilokhoz közel álló honlap szerint a támadást a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei követték el.

A légitámadás komoly szégyen a Sri Lanka-i hadseregnek, amely azt állította, hogy elpusztította a Tamil Tigrisek összes rejtett kifutópályáját, és kiiktatta légierejüket. Az ország elnöke korábban azt állította, hogy a lázadóknak már csak napjai vannak hátra.

A tamilok korábban is bevetettek könnyű kisrepülőgépeket a főváros ellen, tavaly októberben a város melletti olajtárolókat támadták, 2007 tavaszán pedig egy, a főváros közelében fekvő légibázist. A feltételezések szerint a tamiloknak néhány, kétüléses, cseh gyártmányú Zlin-143-asa van, amelyeket házi készítésű bombákkal szereltek fel. A BBC szerint a propelleres gépeket darabonként csempészték az országba, majd összeszerelték és ellátták egy bombázásra szolgáló alkalmatossággal.

A hadsereg az utóbbi hetekben komoly hadműveleteket indított a tamilok ellen, visszaszorítva őket a sziget északi részén elterülő dzsungel egy keskeny sávjába.

A 25 éve tartó fegyveres konfliktusban eddig körülbelül 70 ezer ember vesztette életét. A Tamil Tigrisek önálló államért küzdenek.