Százezren tüntettek Dublinban a megszorítások miatt

Vágólapra másolva!
Százezer tüntető lepte el szombaton Dublin utcáit, hogy a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakozzon. Az ír közalkalmazottak azért vonultak utcára, mert a kormány rajtuk akar mintegy másfél milliárd eurót behajtani a gazdaság visszaesésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Mintegy százezren tüntettek szombaton Dublinban az ír kormány gazdasági megszorító intézkedései ellen. A nagyrészt közalkalmazottakból álló tömeg az ellen tiltakozott, hogy a kormány a jövőben külön nyugdíjjárulékot fizettetne velük.

A tüntetést a legjelentősebb szakszervezeti szövetség, az ICTU szervezte. David Begg, a szövetség főtitkára elmondta, hogy szándékuk szerint a szombati demonstráció egy folyamatos kampány első lépése.

A kormány szóban forgó intézkedése 350 ezer közalkalmazottat érint, és ebben az évben 1,4 milliárd euró bevételt várnak tőle, ami csökkenti majd az állami költségvetés kiadási oldalát. Brian Cowen miniszterelnök korábban bejelentette, hogy az ország pénzügyi stabilizálása érdekében első menetben kétmilliárd euróval akarják lefaragni az állami kiadásokat.

Az ír miniszterelnök figyelmeztetett, hogy az ország gazdasága 2008 és 2010 között összesen akár 10 százalékkal is zsugorodhat, ami 15 milliárd eurós kiadáscsökkentést tesz szükségessé.