A kormányalakításról tárgyalt Netanjahu és Livni

Vágólapra másolva!
Több mint két órán át tárgyalt egymással egy lehetséges kormányalakításról Benjamin Netanjahu és Cipi Livni. Utóbbi korábban jelezte, hogy nem akar részt venni egy jobboldali koalícióban, az új izraeli kormány megalakítására felkért Netanjahu nem tett le arról, hogy rábírja őt a közös kormányzásra Izraelben. A két politikus folytatja a tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Egy közös koalíció lehetőségéről tárgyalt egymással vasárnap este Jeruzsálemben a kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu, a Likud párt elnöke és kampánybeli fő vetélytársa, Cipi Livni, a centrista Kadima vezetője.

A több mint két órás, röviddel éjfél előtt véget ért tárgyalásuk után Netanjahu úgy nyilatkozott: számos dologban egyetértenek egymással, és kellő jó szándékkal rendezni lehet a fennálló nézetkülönbségeket is. Cipi Livni a maga részéről megjegyezte: a palesztin kérdésben továbbra sincsenek közös nevezőn. Mint fogalmazott: nem léptek előbbre a központi kérdésekben abban az értelemben, hogy "közös ösvényt" találtak volna. A két politikus megállapodott abban, hogy folytatják a tárgyalásokat.

Megfigyelők szerint Livni biztosítékot akar kapni arra nézve, hogy folytatódnak a tárgyalások a palesztinokkal. Míg a jelenlegi külügyminiszter Livni az úgynevezett kétállami megoldás, vagyis egy önálló palesztin állam létrehozásának a híve, Netanjahu ezt elutasítja és egyfajta "gazdasági békekötést" szorgalmaz a palesztinokkal.

A február 10-én rendezett parlamenti választásokon a Kadima 28 képviselői helyet szerzett, a Likud csak 27-et, de ez utóbbi a különböző jobboldali pártokkal együtt 65 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben. A választás előtt a Kadimával együtt kormányzó Munkapártnak 13 képviselői hely jutott.

Livni korábban jelezte, inkább ellenzékbe vonul, mint hogy egy koalícióba kerüljön keményvonalas jobboldali pártokkal. Az AFP hírügynökség helyi médiaértesülésekre hivatkozva azt írta, hogy Netanjahu most várhatóan kormányzati pozíciók ígéretével próbálja meggyőzni őt arról, hogy változtassa meg a véleményét.

Netanjahu kormányra kerülése azt jelenti, hogy veszélybe kerül az amúgy is törékeny izraeli-palesztin békefolyamat, amelynek az utóbbi években az volt a fő iránya, hogy létrejöjjön egy önálló palesztin állam. A Likud vezetője ugyanis ellenzi ezt a tervet, ami azonban konfliktust okozhat az Izrael fő támogatójaként számon tartott Egyesült Államokkal, miután Washington szintén azt a megoldást támogatja, hogy legyen önálló palesztin állam.