Vágólapra másolva!
Meghalt egy francia turista Kairóban, amikor egy motoros pokolgépet robbantott a híres Hán el-Halili bazár közelében. A merényletben húszan megsebesültek, köztük tucatnyi külföldi állampolgár. A hatóságok két embert vettek őrizetbe a robbantással kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vettek két embert a kairói bazárban elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban az egyiptomi hatóságok. Egyikük nő, a másik férfi. Állampolgárságuk nem ismert.

A robbanásban egy francia turista meghalt, legalább húsz másik ember - köztük 13 francia - megsérült. A francia külügyminisztérium szerint a halálos áldozat egy párizsi elővárosból, Levallois-Perret-ből való 17 éves lány, aki egy diákcsoporttal érkezett Egyiptomba.

A merényletet vasárnap este követtek el a híres kairói Huszein-mecset előtt, a turisták által is kedvelt Hán el-Halili bazár tőszomszédságában.

Biztonsági források korábban négy halottról, köztük két külföldiről és két egyiptomiról számoltak be. A kairói egészségügyi minisztérium legfrissebb hivatalos tájékoztatása szerint a halott mellett 13 francia, három szaúdi-arábiai és négy egyiptomi sérültje van a merényletnek.

A mentőszolgálat ellenben a francia halott mellett 22 sebesültről - 15 franciáról, egy németről, három szaúdiról és három egyiptomiról tud. A német külügyminisztérium megerősítette, hogy egy német állampolgár is megsérült.

A pokolgépet szemtanúk szerint egy motorkerékpáros dobta a mecset elé. A BBC szerint viszonylag kisebb robbanás volt, amelyet feltételezhetően egy házi készítésű pokolgép okozott. A tettes egy másik szerkezetet is odavetett, de az ott nem robbant föl. A hatóságok azt biztonságos helyen később felrobbantották. A rohamrendőrök körbezárták a környéket, nyomokat kerestettek kutyákkal, miközben kiürítették a mecsetet.

Zohair Garana idegenforgalmi miniszter és a fő ellenzéki erő, a Muzulmán Testvérek parlamenti frakciója egyaránt elítélte a véres merényletet. Ali Gomaa mufti, Egyiptom második legtekintélyesebb vallási vezetője az ország biztonsága és stabilitása elleni támadásnak minősítette a történteket.

Egyelőre nem tudni, hogy ki áll a támadás mögött, vagy hogy külföldi turisták voltak-e a célpont. Eddig senki nem vállalta magára a merényletért - írta a BBC, amely emlékeztet rá, hogy 2005-ben már volt itt egy pokolgépes támadás. Akkor egy francia és egy amerikai turista is meghalt egy helyi lakos mellett.

Iszlám szélsőségesek az utóbbi évtizedekben több véres merényletet végrehajtottak külföldi turisták ellen az arab országban, hogy ezzel megfosszák nagy idegenforgalmi bevételétől.