Magyar romák elleni támadásokra figyelmeztet az USA

Vágólapra másolva!
Magyarország a romák elleni erőszakos támadások kapcsán került be az USA külügyminisztériuma által kiadott 2008-as emberi jogi jelentésnek abba az általános fejezetébe, amely Európára vonatkozik. A jelentés szerint Magyarországon emberi jogi problémát jelent többek között az is, hogy a rendőrség időnként túlzott erőt alkalmaz. A szerdán nyilvánosságra hozott dokumentum 190 országot értékelt, keményen bírálta Kínát és Oroszországot.
Vágólapra másolva!

Több európai országban, köztük Olaszországban és Magyarországon a roma közösség tagjai célpontjai voltak a társadalmi erőszaknak, amely néhány esetben gyakoribb volt és több halálesettel járt, mint a korábbi években - áll az amerikai külügyminisztérium szerdán nyilvánosságra hozott emberi jogi jelentésében. A 2008-at értékelő jelentés Európára vonatkozó általános részében ezen az egy ponton szerepelt Magyarország.

A romák elleni fokozódó erőszak mellett azt is kiemelték a jelentés készítői: sok országban antiszemita megnyilvánulások voltak, és gondot jelentettek az erőszakos antiszemita támadások. A Magyarországra vonatkozó fejezetben az olvasható: a szélsőségeseknek egyre inkább célpontjai a romák és más sötét bőrű személyek, a romák elleni erőszakos események négy ember halálához és több sérüléshez vezettek. A jelentés szerint folytatódott a romákkal szembeni hátrányos megkülönböztetése az oktatás, a lakásviszonyok, a foglalkoztatás és a szociális ellátás terén, valamint továbbra is probléma a melegekkel szembeni erőszak és durva bánásmód.

Túlzott rendőri erő, elfogult állami média, korrupció

Az amerikai külügyminisztérium jelentése megállapítja, hogy a magyar kormány általánosságban tiszteletben tartotta az állampolgárok emberi jogait, de bizonyos problémák megmaradtak, sőt rosszabbodtak. Ezek közé tartozik, hogy egyes jelentések szerint a rendőrség a gyanúsítottakkal, különösen a romákkal szemben túlzott erőt alkalmazott.

Az USA jelentése a problémák közé sorolta, hogy szerintük kormánypárti irányban elfogult az állami tulajdonú média, és jelentős a kormányzati és társadalmi szintű korrupció. Emberi jogi problémát jelentett Magyarországon az USA szerint a nőkkel és a gyerekekkel szembeni társadalmi erőszak, továbbá a nők szexuális zaklatása és az emberkereskedelem.

Az amerikai külügyminisztérium idei jelentése a korábbi évekhez hasonlóan megállapította: Magyarország többpártrendszerű parlamenti demokrácia, ahol a 2006 áprilisi parlamenti választások szabadok és tisztességesek voltak. A jelentés szerint a kormány általánosságban tiszteletben tartotta a törvény által biztosított szólás- és sajtószabadságot. A független sajtó aktív volt, és sokféle nézetnek adott teret korlátozás nélkül, az állami tulajdonú rádió és televízió azonban, amely a médiapiac 18 százalékát fedte le, általában kormánypárti nézőpontot mutatott be - áll a dokumentumban.

A jelentés megemlíti a Magyar Gárdát is

A jelentés szerint 2008-ban folytatódtak Magyarországon az antiszemita megnyilvánulások, és vandalizmus is történt. Az amerikai külügyi dokumentumban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségére (Mazsihisz) hivatkozva az szerepel: erősödött az antiszemitizmus 2007-hez képest. Az USA jelentése név szerint megemlítette a Magyar Hírlapot, valamint két hetilapot: a Magyar Demokratát és a Magyar Fórumot, mint amelyek antiszemita írásokat közöltek. A jelentés szerint szélsőséges magyar nyelvű honlapok is működtek.

Az amerikai külügyi dokumentumban szó van a Magyar Gárdáról is. "Szélsőséges félkatonai csoportnak" nevezi, és felidézi, hogy a gárda szóbeli támadásokat intézett romák ellen, megfenyegette őket több felvonulás alkalmával, amelyeken a "közbiztonság hiánya" és a "cigánybűnözés" ellen tiltakoztak. A romák válaszul gyakran ellentüntetéseket szerveztek az intoleranciával és a szélsőségességgel szemben - említi meg a jelentés.

Bírálat Kínának és Oroszországnak

Az emberi jogok helyzetét értékelő éves jelentés bírálta Kínát és Oroszországot. "A kínai kormány fokozta a másként gondolkodók, kérvényezők, emberi jogvédők és védőügyvédek bebörtönzését és zaklatását" - áll a dokumentumban. A súlyos emberi jogi visszaélések között szerepelnek a bírósági ítélet nélküli kivégzések, a foglyok megkínzása, a vallomások kikényszerítése, valamint a kényszermunka alkalmazása.

A jelentés szerint Oroszországban a polgári szabadságjogok "ostrom alatt" vannak. Megrótta Moszkvát amiatt is, hogy a tavaly nyári grúziai háború súlyos civil áldozatokat követelt.

A több mint 190 országra kiterjedő jelentésben az amerikai külügyminisztérium ismét kifogásolta az emberi jogok helyzetét számos, korábban rendszeresen bírált országban. Ezek között van Pakisztán, Afganisztán, Észak-Korea, Kuba, Irán, Szudán, Szomália, Mianmar és Zimbabwe.

A jelentés George Bush elnökségének utolsó évét vizsgálja, akinek a saját kormányzatát is bírálatok érték az emberi jogok helyzete, így a guantánamói börtönben őrzött foglyok vallatási módszerei miatt. Az új amerikai elnök, Barack Obama elrendelte a guantánamói börtön bezárását, és keményen kiállt a terrorizmussal gyanúsítottak kínzása ellen.

"Az emberi jogok népszerűsítése külpolitikánk fontos része" - írja Hillary Clinton külügyminiszter a jelentéshez írt előszavában. "Nemcsak arra fogunk törekedni, hogy amerikai földön az eszméinkhez hűen éljünk, de nagyobb tiszteletet tanúsítunk az emberi jogok iránt, amire más nemzeteket és embereket is kötelezünk világszerte".

Emberi jogi csoportok korábban bírálták Hillary Clintont, aki múlt heti látogatásakor a kínai emberi jogok helyzeténél fontosabbnak nevezte a globális pénzügyi válság és a klímaváltozás elleni közös harcot, valamint Észak-Korea nukleáris ambícióinak megfékezését.