Vádat emeltek Indiában a mumbai terrortámadás ügyében

lead

Vádat emelt az indiai rendőrség szerdán a tavalyi mumbai terrortámadás egyetlen életben maradt merénylője, Azam Amir Kaszav ellen. A sajtóval ismertetett vádiratban további 37 személy, köztük két pakisztáni katona neve is szerepel.
   
Mint Uddzsval Nikam különleges felhatalmazású ügyész újságíróknak elmondta, Kaszavot gyilkosságokkal vádolják és azzal, hogy "háborút vívott" India ellen. Kilenc társát megölték az indiai biztonsági erők a terroristák által elfoglalt épületek három napig tartó ostromában.
   
Kaszavon kívül még 37 pakisztáni és indiai személyt nevez meg a több mint 11 ezer oldalas vádirat a 179 ember halálát okozó novemberi terrortámadás kitervelőjeként, illetve bűnrészeseként. Közülük egyelőre csak ketten ülnek majd a vádlottak padján, a többieket még körözik az indiai hatóságok.
   
Az ügyész azt mondta, mindent elkövet, hogy 3-6 hónapon belül befejezzék a véres terrortámadás ügyének bírósági tárgyalását.
   
"Tekintettel a bűncselekmény léptékére és súlyosságára, a bíróság engedélyezte, hogy folytassuk a nyomozást" - mondta Nikam, hozzátéve, hogy annak alapján kiegészítő vádiratot fognak benyújtani.
   
Az indiai nyomozást vezető Rakes Maria megerősítette, hogy a terroristák kiképzésével gyanúsított két pakisztáni katonatiszt is a vádlottak listáján szerepel, kilétüket azonban nem árulta el.
   
A támadások kitervelésével többek között Hafiz Szaidot, a Laskar-e-Taiba (a Tiszták Hadserege) nevű betiltott pakisztáni iszlamista fegyveres csoport alapítóját, valamint két másik tagját, a Pakisztánban őrizetbe vett Zaki ur-Rahmán Lahvit és Zarar Sahot vádolják - mondta.
   
A szerdai meghallgatásra az egyetlen életben maradt merénylőt biztonsági okból nem vezették a bíróság elé. A meghallgatásokat március 9-én folytatják. Ha bűnösnek találják, Kaszavot halálra ítélhetik Indiában, néhány más vádlottal egyetemben.
   
A vádlottak között van két indiai állampolgár - a Laskar-e-Taibához tartozó Fahim Anszari és Szabauddin -, akik a terrortámadás célpontjául kiválasztott nevezetes mumbai épületek előzetes felderítését végezték el.
   
A terjedelmes vádirat 2200 tanút sorakoztat fel, és szerepelnek benne a támadók "irányítóikkal" folytatott telefonbeszélgetései, továbbá több más, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda, az FBI által rendelkezésre bocsátott bizonyíték is.
   
India kezdettől fogva azt állította, hogy a terroristák a pakisztáni titkosszolgálatok támogatását élvezték. Bár Iszlámábád maga is nyomozást indított az ügyben és őrizetbe vett néhány iszlamista vezetőt, Újdelhi diplomáciai offenzívát kezdett ellene, azt állítva, hogy a pakisztáni kormány nem tesz meg mindent a tettesek felelősségre vonása és a szélsőségesek táborainak felszámolása érdekében.