Vágólapra másolva!
XVI. Benedek pápa szerint a kapzsiság tehető felelőssé a gazdasági világválságért. A katolikus egyházfő azt tervezi, a válsággal kapcsolatos társadalmi kérdésekről fog szólni következő enciklikája.
Vágólapra másolva!

"A nagy amerikai bankok összeomlása rámutat az alapvető problémára: a kapzsiság és a pénzimádat elhomályosítja az igazi Istent" - jelentette ki XVI. Benedek pápa csütörtökön a római egyházmegye papjaival tartott találkozója után, egy kérdésre válaszolva.

"Igazságos rendszert nem lehet kizárólag korrekt gazdasági modellekkel felépíteni. Minden bizonnyal azokra is szükség van, ám az igazságossághoz igaz emberek, igaz szívek kellenek. Ha igazság lakozik a szívekben, csak akkor lesz igazságosság a világban" - mondta a pápa. Szerinte az egyháznak rá kell mutatnia olyan alapvető hibákra, mint amilyenek az amerikai bankok összeomlásához vezettek.

XVI. Benedek elmondta: maga is sokat elmélkedik a gazdasági válságról, és azt tervezi, hogy következő enciklikáját az ezzel kapcsolatos társadalmi kérdéseknek szenteli. A katolikus egyházfő úgy látja, hogy ebben a témában nehéz kompetensen és etikusan megszólalni. "Az egyháznak mindig az a kötelessége, hogy éber maradjon, és a hit lámpásával világítsa meg azt az utat, amely segít megszabadulni a bűnöktől. Fontos lenne előmozdítani a tudomány képében is megmutatkozó önzés hibájának kijavítását" - tette hozzá.