Irán már teszteli atomerőművét

Vágólapra másolva!
A végső fázis a beindítás előtt - írja a Jerusalem Post a busehri atomerőműről Iránban, melyet a napokban kezdtek el tesztelni. Az üzembe helyezés nyárra várható. Az 1000 megawattos reaktor a lap szerint alkalmas lesz plutónium termelésére is, ez pedig kiváló alapanyag egy atomfegyverhez. 
Vágólapra másolva!

Irán tesztelni kezdte a busehri atomerőművét - írja a Jerusalem Post. A könnyűvízes reaktor előreláthatólag 1000 megawattos teljesítményen fog üzemelni. Egyelőre még nincs pontos dátum, hogy az erőművet mikor kapcsolják rá az iráni elektromos hálózatra.

Az első tesztek 10 napja kezdődtek, pár hónapon át tarhatnak. Iránnak a busehri létesítmény mellett ott a natanzi nukleáris központ is: itt 6000 centrifuga dúsítja az Oroszországból érkező uránt. E mellé még további 50 ezer új centrifugát terveznek a következő öt évre. Ezzel még nem zárul le az atomprogram: 2016-is Darhovinban már saját erőből építenének atomerőművet.

Az Irán déli részén lévő busehri erőmű orosz segítséggel és tőkebevonással épült fel. Szergej Kirijenko, az orosz nukleáris ügynökség vezetője és az iráni atomprogram egyik fő szakértője szerint a mostani teszt az utolsó stádium, mielőtt az atomlétesítményt beindítanák.

A busehri atomerőmű üzembe helyezése Iránban a nemzetközi közösség nagy bukása - írja a Jerusalem Post. Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót aggasztja, hogy Irán könnyebben juthat ezáltal plutóniumhoz, amely az atomfegyverek egyik fő üzemanyaga.

"Ha mostanáig nem álltak le, nagyon valószínű, hogy Irán sikeresen nukleáris országgá válik" - nyilakozta az izraeli védelmi minisztérium egyik illetékese a Jerusalem Postnak. Szerinte nemcsak Izrael tarthat a veszélytől, hanem "Szaúd-Arábia, Bahrein és más Perzsa-öböl menti országok is".

Ehud Barak védelmi miniszter szerdán azt mondta, Izrael létét fenyegeti az iráni atomprogram. "Az Iránnal való párbeszédnek korlátozottnak és időben körülhatároltnak kell lennie. Kifutunk az időből. Világos és döntő szankciók kellenek az iráni rezsim ellen" - mondta Barak, aki a katonai akció indítását sem zárta ki. A miniszter Oroszország szerepét külön kiemelte. Moszkva rendre megvétózza az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Iránt elítélő nyilatkozatokat és szankciókat.